Komentáre HALGAŠOVÁ: Ak neinvestujeme do slovenských potravín, Rakúšanom ani Poliakom sa nevyrovnáme Publikované 13. januára 2022 0 0 Kúpiť slovenský alebo francúzsky syr? Pre mnohých žiadna dilema. Cenovo sú potraviny vyrobené na Slovensku a v zahraničí porovnateľné a spotrebiteľ rieši len to, čo mu lepšie chutí. Pravdou však je, že v pestrosti slovenské potraviny často ťahajú za kratší koniec. A vláda sa ešte spolieha na nadnárodné reťazce, ktoré si robia svoju politiku a presviedčajú nás o najväčšom zastúpení slovenských potravín na ich predajných pultoch. Mnoho rokov je však slovenskou realitou dlhodobý kontinuálny pokles domácich potravín v obchodných reťazcoch. Mali by sme sa domácimi potravinami vôbec zaoberať? Je fajn, že Slovensko je výnimočné v produkcii automobilov. Ale prečo by Slovensko nemohlo byť výnimočné aj v produkcii potravín? Prečo Slovensko každým rokom vyváža stále viac poľnohospodárskych surovín a každým rokom dováža viac potravín? Toto je veľká neznáma. Poľnohospodársku pôdu obrábať musíme. Dotácie z EÚ je preto treba rozdeliť tak, aby poľnohospodárov motivovali produkovať nielen obilniny, kukuricu a repku olejnú. Produkcia ovocia, zeleniny a hospodárskych zvierat na Slovensku veľmi zaostáva a pre výživu sú tiež veľmi dôležité. PREČÍTAJTE SI TIEŽ: HALGAŠOVÁ: Dozvedeli sme sa veľa o stravovaní našich detí Nový Strategický plán by mal tento nedostatok odstrániť. Avšak kľúčové je spracovanie týchto surovín. Prečo? Lebo je rozdiel, či predám pšenicu alebo hotový chlieb a cestoviny. Jedno pracovné miesto v potravinárstve vytvára až 8 ďalších pracovných miest. Je potrebné modernizovať aj spracovateľský priemysel. Investičný dlh potravinárov dosahuje už takmer 1 miliardu eur. To je hlavný dôvod, prečo nevyrábame potraviny konkurencieschopné ako cenou, tak aj inovatívnosťou. Je fajn, ak mlieko na Slovensku spracujeme, ale prírodné syry a iné špeciality dovážame. No práve tie nám prinesú nielen viac peňazí, ale zamestnajú aj viac ľudí s lepšími mzdami. A to je náš cieľ. Som presvedčená, že ak vyčleníme pre potravinárov viac peňazí, aby sme ich dostali na konkurencieschopnú úroveň, Slováci nebudú musieť rieši, či majú kúpiť francúzsky alebo slovenský syr. Pestrosť a výnimočnosť slovenských výrobkov na pultoch ľudí presvedčí na prvý pohľad. Jarmila Halgašová, poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre pôdohospodárstvo