Zdravie Med – elixír zdravia z prírody Publikované 5. októbra 2022 0 0 Je mnoho spôsobov, vďaka ktorým si môžeme osladiť život. Keď sa bavíme o tých, s ktorými sa stretávame v kuchyni, najmä v posledných rokoch sa vedú diskusie, ako sladiť zdravšie. Stevia, javorový sirup, trstinový cukor a iné vymoženosti modernej doby. To najzdravšie ale pochádza už z dávnej histórie a nájdete to priamo v prírode. Reč je o najstaršom sladidle, sladkej superpotravine, tekutom zlate alebo ak chcete jednoducho o mede. Už naši starovekí predkovia ho považovali za elixír života a dnes, pri mnohých výskumoch, ktorých predmetom bol práve med, vieme, že mali pravdu. Vitamíny, minerály, ale aj sacharidy Celkovo poznáme viac ako 300 druhov medov. Tie rozdeľujeme podľa rôznych kritérií a každý z nich je niečím výnimočný. Vo všeobecnosti ale môžeme povedať, že med obsahuje vodu, minerály, proteíny a sacharidy. Ich pomer sa líši v závislosti od druhu medu, ale tiež od spôsobu jeho spracovania. Spomedzi vitamínov v mede nájdete vitamíny C, K a A a tiež vitamíny skupiny B. Bohato sú v ňom zastúpené minerály ako draslík, horčík, zinok, železo, meď, selén a mnoho iných. Najväčší pomer v ňom majú ale práve sacharidy. Nehovoríme však o rafinovaných cukroch, ale o tých prírodných. Bohato je v ňom zastúpená fruktóza, glukóza a sacharóza. Napriek tomu sa med vyznačuje nízkym glykemickým indexom, a preto si ním život môžu osladiť aj diabetici. Tu ale platí dôležité pravidlo, všetko s mierou. Nie je med ako med Ak chcete mať istotu, že všetky vyššie spomenuté látky majú prevahu nad umelými sladidlami, konzervantami alebo farbivami, nemali by ste sa nechať oklamať cenou. Nie je tajomstvom, že za skutočne kvalitný a zdravý med si musíme priplatiť. Keďže mnohí nemajú možnosť dostať sa k pravému domácemu medu, útechu nachádzame v obchodných reťazcoch. Za medmi z akciovej ponuky sa ale často skrývajú jeho napodobeniny, ktoré ani zďaleka nemajú také priaznivé účinky na zdravie. Pri výbere správneho medu ale netreba byť veľkým odborníkom. Stačí, ak sa najskôr pozriete na jeho etiketu, kde o ňom nájdete všetky výživové údaje. Ďalším účinným spôsobom, ako môžete odhaliť kvalitu medu, je otestovať jeho hustotu. Pokiaľ med otočíte hore dnom a vidíte, že bublinka v ňom stúpa hore príliš rýchlo, znamená to, že sa v ňom nachádza veľké množstvo vody. Ani to však nie je 100-percentná istota, keďže mnoho medov výrobcovia umelo zahusťujú. Dbajte teda aspoň na jeden ukazovateľ, ktorý tiež nájdete na etikete. Pokiaľ na ňom nájdete slovenskú nálepku, môžete si byť istý, že nedržíte v ruke len jeho atrapu. Prírodné antibiotikum aj pomocník pri diéte Med nie je len skvelou kuchynskou prísadou, ale tiež dôležitou súčasťou domácej lekárničky. Má významné antimikrobiálne a antioxidačné účinky. Už staré mamy ho používali pri liečbe najčastejších ochorení. Pomáha pri prechladnutí, chrípke a zápaloch ústnej dutiny. Pomáha tiež pri liečbe kašľa, keďže sa v ňom prirodzene nachádzajú látky, ktoré sa bežne pridávajú do sirupov a liečiv potláčajúcich kašeľ. Pôsobí nielen liečebne, ale aj preventívne pri posiľňovaní imunity. Sladká diéta Pri detoxikačnej kúre sa väčšina tých najchutnejších potravín nachádza na zozname tých nepovolených. Med ale medzi ne vôbec nepatrí. Ten totiž zbavuje telo toxínov, preto si ho pri detoxikačnej diéte môžete vychutnať. Kvalitný med je ideálnou potravinou aj pri redukčnej diéte, keďže podporuje spaľovanie. Pokiaľ si ho doprajete pred cvičením, s tukmi sa rozlúčite rýchlejšie. Navyše do tela dostanete energiu, ktorej je med prirodzeným zdrojom. Odporúča sa konzumovať nielen pred fyzickou aktivitou, ale tiež po nej, prípadne ráno, keďže vám pomôže deň naštartovať rýchlejšie. Naopak večernou konzumáciou medu si môžete zlepšiť kvalitu spánku. Peľom proti alergii Alergie v dnešnej dobe nie sú ničím výnimočným. Najčastejšie sa vyskytujú práve tie na rôzne druhy peľov. Mohlo by sa preto zdať, že konzumáciou medu si môžete alergické príznaky navodiť, prípadne zhoršiť. Opak je však pravdou. Alergický človek si jeho pravidelnou konzumáciou môže vybudovať postupne imunitu a zníženú citlivosť na pele. Vzácne účinky má med aj na srdcovo-cievny systém. Telo chráni pred vysokým krvným tlakom, infarktom, dokonca pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu. Hoci jeho skryté účinky nabádajú k zvýšenej konzumácii, neplatí tu pravidlo, že čím viac ho zjete, tým budete zdravší. Ideálne je konzumovať ho pravidelne, no v menších dávkach. Presiahnuť by ste nemali maximálne tri lyžičky denne, aj to však len v prípade, že ho používate na liečbu. Preventívne by jeho denná dávka nemala presiahnuť jednu lyžičku. Med na vonkajšie použitie Nielen konzumáciou medu, ale aj jeho aplikovaním na kožu, si môžete významne pomôcť. Urýchľuje hojenie rán a popálením. Stačí ho pritom aplikovať priamo na postihnuté miesto, prípadne na gázu alebo obväz, ktorý naň položíte. Dokáže si dokonca poradiť aj s kožnými vredmi. Stretnúť sa môžete dokonca aj so špeciálnym druhom masáže, kde sa namiesto olejov, využíva práve med, ktorý vyhladí a zjemní pokožku, a navyše počas nej dokáže telo zbaviť toxínov. Med v kuchyni Čo sa týka jeho skladovania a konzumovania, nie je to žiada veda. Med je známy tým, že ide o jedinú potravinu, ktorá sa nikdy nepokazí. Aby ste však zachovali jeho kvalitu, mali by ste ho skladovať v uzavretej nádobe na tmavom a nie príliš teplom mieste. Napriek jeho liečivým účinkom, ho mnohí využívajú najmä v kuchyni, ako prísadu do jedál, najčastejšie ako sladidlo. Do čaju by ste ho mali ale pridať až vtedy, keď je čaj vlažný. Najlepšie spravíte, ak med budete konzumovať v surovom stave. Varením sa totiž z medu dostávajú látky, vďaka ktorým má také výnimočné vlastnosti. Je skvelou súčasťou jedál studenej kuchyne. Pridať ho môžete do cereálií, jogurtov, smoothies, ovocných šalátov či dresingov. puma, foto: shutterstock