Domov Zdravie Najväčšie mýty a polopravdy o potravinách

Najväčšie mýty a polopravdy o potravinách

0
0

Svoj životný štýl prispôsobujeme vo veľkej miere tomu, čo si prečítame, či tomu, čo počujeme od iných. Medzi ľuďmi sa však šíri veľké množstvo mýtov, ktoré sa týkajú toho, ktoré potraviny by sme mali alebo nemali jesť. Dôvodom sú často informácie, ktoré sú buď nepresné, prípadne úplne vymyslené. Ktoré sú tie najrozšírenejšie z nich?

Vajcia spôsobujú vysokú hladinu cholesterolu

Veľmi známy mýtus sa týka vajec. Hovorí o tom, že vajcia obsahujú také látky, ktoré môžu za zvýšenú hladinu cholesterolu. Treba povedať, že táto informácia je úplne mylná.

Hoci vaječný žĺtok obsahuje takmer takú hladinu cholesterolu, ako je jeho odporúčaná denná dávka, povedať treba aj to, že celé vajce obsahuje aj iné látky, ktoré pomáhajú cholesterol z krvi odbúravať.

Takou je najmä lecitín, ktorého množstvo je vo vajci omnoho vyššie ako množstvo obsiahnutého cholesterolu. Z toho teda jasne vyplýva, že cholesterol, ktorý pri konzumácii vajec prijmete je zároveň hneď z tela odbúraný.

Ak vás ani tento fakt nepresvedčí o tom, aby ste o vajciach zmenili názor vedzte, že vaječný žĺtok obsahuje vápnik a železo a vaječné bielko je zas dôležitým zdrojom bielkovín.

Mlieko zahlieňuje

Určite ste aj vy najmä od starších generácií počuli, že pri ochoreniach dýchacích ciest by ste sa mali vyhnúť mlieku. To totiž má podľa nich spôsobovať zahlienenie.

Hoci si rady starých mám treba brať k srdcu, táto medzi ne nepatrí. Túto informáciu preverovalo už niekoľko vedcov, ktorí sa zhodli na tom, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že mlieko by malo spôsobovať zahlienenie.

Naopak potvrdili niečo, o čom sa takisto už veľmi dlho hovorí, a to, že mlieko je dôležitým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré naše telo k správnemu fungovaniu potrebuje.

Tepelne upravená mrkva je oveľa menej zdravá ako surová

Mýty sa tradujú aj o mrkve. Najznámejší z nich hovorí, že konzumáciou mrkvy zlepšujeme svoj zrak. Nejde ani tak o mýtus, ako skôr o polopravdu.

Je pravda, že betakarotén, ktorý sa v mrkve nachádza, má priaznivé účinky na zrak, nedokáže ho však liečiť, ale len chráni pred jeho zhoršovaní.

Teraz sa však pozrieme na inú informáciu o mrkve, podľa ktorej je surová mrkva jedinou zdravou podobou mrkvy. Pravda sa však celkom líši od tohto tvrdenia. Tepelná úprava mrkvy totiž naopak výživové hodnoty mrkvy zvyšuje.

To je spôsobené tým, že tepelná úprava mrkvy má za následok rozkladanie tvrdej bunkovej steny, vnútri ktorej sa nachádza práve spomenutý betakarotén. Medzi odporúčané spôsoby tepelnej úpravy patria varenie, grilovanie, pečenie či dusenie.

Každé tmavé pečivo je zdravé

Ani pečivo s množstvom mýtov vôbec nezaostáva. Jeden z najznámejších sa týka tmavých druhov pečiva. Práve tie by mali byť zdravou alternatívou k pečivu bielemu.

Toto ale tiež nie je tak celkom pravda. Hoci je jasne dokázané, že celozrnné pečivo je zdravšie než to biele, nie všetko tmavé pečivo je celozrnné. Z toho teda súčasne vyplýva, že nie všetko tmavé pečivo je zdravé.

V tomto prípade hrá hlavnú úlohu zloženie a nie farba. Aby totiž bolo pečivo skutočne celozrnné, musí obsahovať minimálne 80% celozrnnej múky.

Müsli tyčinky sú bohatým zdrojom vlákniny

Po müsli tyčinkách mnohí siahnu z presvedčenia, že ide o nízkokalorickú, chutnú a navyše zdravú alternatívu k tradičným sladkostiam. Hovorí sa tiež o tom, že müsli tyčinky sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorú naše telo potrebuje k správnemu fungovaniu.

Ani táto informácia však nie je celkom pravdivá. Na pultoch našich obchodov sa totiž nachádzajú müsli tyčinky rôznych chutí, rôzneho zloženia a pochopiteľne aj rôznych cenových kategórií.

Väčšina z nich však s vlákninou a zdravým životným štýlom nemá veľa spoločného. Müsli tyčinky, ktoré kúpite bežne v obchode, totiž obsahujú len minimálne množstvo vlákniny, no zároveň zvýšený podiel cukru a tukov.

To však samozrejme neznamená, že by ste müsli tyčinku mali celkom vyradiť zo svojho jedálnička. Netreba totiž všetky müsli tyčinky hádzať do jedného vreca.

Ukazovateľom kvality môže byť napríklad konzistencia takejto tyčinky. Čím je müsli tyčinka sypkejšia, tým menej cukru by mala obsahovať.

Brusnice vyliečia zápaly močového traktu

O brusniciach sa hovorí ako o jednom z najzdravších druhov ovocia. Preukázané sú najmä ich priaznivé účinky na orgány močového ústrojenstva.

Hovorí sa tiež o tom, že brusnice dokážu dokonca vyliečiť zápaly a iné ochorenia močového traktu. Nejde celkom tak o mýtus, ale skôr o polopravdu.

Je síce pravda, že vďaka močopudným účinkom brusníc môžeme predísť urologickým problémom, ale to nestačí na to, aby sme infekcie vďaka nim celkom vyliečili.

Pri takýchto problémoch sa jednoznačne odporúča nasadiť liečbu, ktorú nastaví lekár a tú je vhodné obohatiť o brusnicové sirupy, čaje či sušené brusnice. Jednoznačne teda môžeme povedať, že brusnice majú skôr preventívne ako liečebné účinky.

Káva spôsobuje dehydratáciu

O káve sa toho hovorí veľa. Určite sa aj k vám dostala informácia, že káva priamo spôsobuje dehydratáciu organizmu. Aj toto tvrdenie je ale skôr polopravdou než podloženým faktom.

Treba povedať, že káva, samozrejme v normálnom množstve, má síce len slabé močopudné účinky, no nijakým spôsobom neovplyvňuje hladinu tekutín v tele.

Pravdou však ostáva, že ak kávu konzumujete veľakrát za deň a nahrádzate si ňou dokonca pitný režim, robíte veľmi zle. Telo sa totiž prebytočných a škodlivých látok potrebuje pravidelne zbavovať, čomu nadmerné pitie kávy preukázateľne zabraňuje.

Aj tieto fakty by vás teda mali presvedčiť o tom, že skôr než niečomu uveríte, mali by ste najskôr zozbierať informácie z viacerých zdrojov. Až po viacnásobnom potvrdení informácie ju môžete považovať za pravdivú.

puma, foto: depositphotos, internet

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

ČAPLOVIČ: Sprítomnená minulosť

V karanténe doma ostáva veľa času na premýšľanie, uvažovanie. Starí Egypťania poznali len …