Domov Zdravie Plávajúce poklady z mora

Plávajúce poklady z mora

0
0

Moderná gastronómia priniesla nové druhy jedla, o ktorých sme v minulosti nechyrovali, či pre nás predstavovali exotiku. To sa týka aj rôznych druhov rýb, ktoré sú stále dostupnejšie a ujali sa aj v slovenskej kuchyni. Ako by sa však mali správne pripravovať, aké majú účinky na zdravie a kto by ich mal určite zaradiť do jedálnička?

Ešte donedávna slovenské gazdinky, ktoré chceli pripraviť rybu, siahali po rybích prstoch, filé, prípadne po sladkovodných rybách, ktoré nebol v slovenských obchodoch problém kúpiť.

Šéfkuchári však začali dávať prednosť rybám morským, ktoré si stále viac obľúbil aj obyčajný slovenský spotrebiteľ. Ich výhoda spočíva v tom, že sa dajú pripraviť na viacero spôsobov a ich chuť je stále skvelá.

Čo je ale nezanedbateľné je, že majú množstvo skvelých účinkov pre naše zdravie. Do pozornosti sa dostali najmä ryby ako losos, treska, makrela či tuniak.

Prevencia, liečba, ochrana

Ryby sú považované za tie najzdravšie jedlá na svete. Obsahujú totiž obrovské množstvo omega-3 mastných kyselín, bielkovín, vitamínov či minerálnych látok.

Vďaka tomuto zloženiu majú na naše telo doslova blahodarné účinky. Znižujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení, mozgovej mŕtvice či autoimunitných ochorení, slúžia ako prevencia a liečba depresie a astmy, chránia zrak či dokonca zlepšujú kvalitu spánku.

Ryby majú  tiež pozitívny vplyv nielen v oblasti medicíny, ale tiež v kozmetike. Práve omega-3 mastné kyseliny totiž naša pleť potrebuje na to, aby bola hebká, či vlasy na to, aby boli lesklejšie a pôsobili zdravšie.

Správna príprava je hotová veda

Príprava jedál z rýb má svoje pravidlá a je nutné dodržať jednotlivé kroky na to, aby mohol byť pôžitok dokonalý. Okrem znehodnotenia ryby chybou pri jej príprave, dosiahneme výsledok, ktorý sa môže značne líšiť od toho požadovaného.

Prvý krok pri príprave ryby, teda pokiaľ máte v rukách rybu zmrazenú, je jej správne rozmrazenie. To by nemalo prebiehať v teplej vode a ani pri izbovej teplote.

Správne rozmrazenie ryby spočíva v tom, že rybu vložíte do sáčku a následne ju ponoríte do studenej vody. Ak máte ale na rozmrazovanie času viac, úplne postačí, ak ju z mrazničky preložíte do chladničky, kde sa ryba rozmrazí bez akéhokoľvek šoku.

Alfou a omegou chutnej ryby je jej správne dochutenie. Výhodou rýb je totiž, že pri ich príprave nie je nutné použiť veľké množstvo rôznych korenín.

Často stačia dobre známe bylinky ako tymián, rozmarín, bazalka alebo majoránka. Výbornú chuť rybe dodá aj citrón, ktorý na ňu stačí jednoducho pokvapkať.

Tepelná úprava ryby má tiež svoje pravidlá. Prvým pravidlom je ukladať rybu na dostatočne rozohriatu panvicu. Keď je panvica dostatočne teplá, rybu na ňu najskôr uložte kožou naspodok.

Rybu je najlepšie opekať na troške olivového oleja prípadne jednoducho na masle, ktoré okrem toho, že zvýrazní jej skvelú chuť, nepridá jej ani zbytočné tuky naviac.

Losos atlantický: poklad z Nórska

Za top spomedzi všetkých rýb sa, vďaka chuti ale tiež vďaka úžasným účinkom na naše zdravie, označuje losos atlantický. Väčšina lososov, ktoré končia na našich tanieroch pochádza z Nórska.

Práve Nórsko je, vďaka svojmu pobrežiu s obrovskou rozlohou a ideálnou klímou, tým správnym prostredím pre rybie farmy. Vďaka tejto škandinávskej krajine môžeme do jedálnička zaradiť skutočný poklad.

Losos totiž patrí medzi ryby s najvyšším obsahom spomínaných omega-3 mastných kyselín. Vďaka nim je losos vhodný pre tých, ktorí trpia, prípadne majú predispozície na kardiovaskulárne ochorenia.

Lososie mäso obsahuje tiež vitamín A, ktorý okrem toho, že chráni zrak, pôsobí aj proti vzniku rakoviny. V súvislosti s lososom treba podotknúť aj fakt, že ide o jednu z najtučnejších rýb.

Pokiaľ ho však nebudete vyprážať a zvolíte skôr šetrnejší spôsob úpravy, určite vám zbytočné kilá nepridá.

Známa aj nepoznaná treska

Keď sa na Slovensku povie treska, väčšine ľudí sa pred očami vytvorí obraz kelímku, v ktorom sa nachádza populárna treska v majonéze. Táto pochúťka toho však so zdravím nemá veľa spoločného.

Ak má byť treska zážitkom pre gurmánov a tiež zdravou potravinou, nutné je konzumovať ju v úplne inej podobe. Podobne ako v prípade lososa, aj tresku je možné kúpiť v podobe filiet a následne ju pripraviť na viacero spôsobov.

O tom, že sa to oplatí vyskúšať netreba pochybovať. Aj v treske sa totiž nachádza obrovské množstvo látok prospešných pre zdravie človeka. Zastúpený je v nej vápnik, železo, horčík, draslík, zinok a vitamíny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Jedinečným druhom tresky je treska čierna, ktorá obsahuje kyselinu DHA. Táto kyselina je zvlášť dôležitá pri vývoji mozgu, a preto by ju mali konzumovať tehotné ženy.

Makrela pre cukrovkárov

Ďalšou rybou, ktorú zaraďujeme medzi tie najzdravšie je makrela. Táto dravá ryba obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré by mali vyhľadávať najmä diabetici.

Tieto kyseliny totiž kontrolujú hladinu cukru v krvi, čo je hlavnou výhodou samotnej makrely. V makrele sa nachádza tiež veľké množstvo draslíka, ktorý pomáha udržiavať správnu hladinu krvného tlaku.

Hoci sa makrela zaraďuje medzi najzdravšie ryby, je tiež pomerne kalorickou rybou. Preto, ak si chcete udržať váhu, to s porciami netreba príliš preháňať.

Tuniak aj pri diéte

Jednou z najkonzumovanejších morských rýb na Slovensku je tuniak. Aj ten sa však viac ako v podobe steaku ujal skôr v konzerve. Aj ten konzervovaný tuniak má množstvo výhod pre naše zdravie, no ten čerstvo pripravený omnoho viac poteší chuťové poháriky každého gurmána.

Tuniaka sa oplatí do jedálničku zaradiť najmä kvôli omega-3 a omega- 6 mastným kyselinám, ale tiež kvôli minerálom a vitamínom, ktoré sa v ňom nachádzajú.

Tuniak je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vďaka čomu je vhodný pre ľudí, ktorí cvičia alebo pre tých, ktorí držia diétu. Ak nepatríte medzi majstrov v kuchyni, určite si ho teda doprajte aspoň v tej dobre známej podobe priamo z regála obchodu.

puma, foto: shutterstock, internet

  • Zdravý recept: Syrové tofu na kuskuse s tuniakom

    Pochutnajte si na tomto vynikajúcom tofu so zapečeným syrom spolu s dokonale ochuteným kus…
  • Zdravý recept: Fit treska šalát

    Fit treska šalát je ideálny na raňajky alebo večeru spolu s celozrnným pečivom. Obsahuje t…
Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Maratón pod 2 hodiny! Kipchoge posunul hranice možného

Kenský vytrvalec Eliud Kipchoge ako prvý človek v histórii pokoril hranicu dvoch hodín na …