Domov Zdravie Strašiak má meno éčka. Sú naozaj všetky nebezpečné?

Strašiak má meno éčka. Sú naozaj všetky nebezpečné?

0
0

Potraviny v sebe ukrývajú emulgátory, ktoré poznáme ako „éčka“. Niektorí sa im snažia vyhýbať oblúkom bez toho, aby vedeli, že mnohé z nich vôbec nie sú nebezpečné. Dôležité je teda rozoznať, ktoré z nich skutočne spôsobujú nebezpečné ochorenia a ktoré sú naopak neškodné.

Emulgátory, ktoré sú na obaloch potravín označené ako „E“ s trojmiestnym číselným kódom, sú prídavné látky, ktoré v potravinách plnia rôzne funkcie.

Ide o farbivá, konzervanty, sladidlá, antioxidanty a iné, ktoré môžeme nájsť v jedlách, liekoch či nápojoch. Okrem toho, že predlžujú dobu trvanlivosti, zvýrazňujú tiež ich chuť či farbu.

Vo všeobecnosti sa hovorí, že nášmu organizmu škodia a treba vyhľadávať potraviny, v ktorých sa nenachádzajú. To ale môže byť dosť problematické.

Netreba však všetky emulgátory hádzať do jedného vreca, pretože nie každý z nich má na naše telo škodlivý účinok. Ako to teda s nimi je?

Tie, ktoré sú neškodné, dokonca prospešné

Hovorí sa, že éčka spôsobujú vážne ochorenia. Sú spúšťačom alergií, bolestí hlavy a brucha, kožných problémov, nízkeho krvného tlaku, či v najhoršom prípade aj rakoviny.

Všeobecne sa emulgátory rozdeľujú do troch skupín. Prvú z nich tvoria prírodné, ktoré sú získané z rastlín, živočíchov, húb alebo nerastov. Nielen, že tieto sú neškodné, ale niektoré z nich dokonca náš organizmus potrebuje.

Takým je napríklad emulgátor E100, ktorý sa volá kurkumin. Ide o prírodné farbivo žltej až oranžovej farby. Využíva sa najmä v tradičnej ázijskej kuchyni a nachádza sa v kari korení, vanilkových pudingoch a dezertoch či v jogurtoch a syroch.

Okrem toho, že zdraviu neškodí, dokonca podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí protinádorovo a znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.

Ďalším emulgátorom, ktorý sa zaraďuje do skupiny prírodných a neškodných je E101. Ide o riboflavín, teda vitamín B2. Je živočíšneho pôvodu a najčastejšie sa vyskytuje v mlieku, vajciach či pečeni.

Jeho denný príjem je dôležitý pre zdravú kožu či oči. Do tejto skupiny zaraďujeme tiež emulgátor E140, ktorý sa zaraďuje medzi chlorofyly. Už z jeho názvu vyplýva, že ide o zelené farbivo.

Je súčasťou rôznych druhov listovej zeleniny a má priaznivý účinok na hladinu cholesterolu. Ďalšími emulgátormi z tejto skupiny sú antioxidanty, ktoré sú označené E301 až E304.

Práve E300, teda kyselina askorbová alebo aj vitamín C, je dôležitou súčasťou citrusových plodov, brokolice, špenátu či papriky. Vyhýbať sa nemusíte ani emulgátoru E150, teda karamelu, karoténom pod označením E160, či aditívam E306.

Tie, ktoré sa nášmu telu nepáčia

Druhú skupinu emulgátorov tvoria prírodné, ktoré sa ale vyrábajú chemicky. V opozícii od prírodných stoja umelé, teda čisto chemicky vytvorené látky,  ktorým by sme sa mali vyhýbať. Predstavme si teda tie najnebezpečnejšie z nich.

E110 – oranžové farbivo

Synteticky vyrábané oranžové farbivo predstavuje pre náš organizmus obrovské nebezpečenstvo. Ide o karcinogén, ktorý sa najčastejšie objavuje v sladkých nealkoholických nápojoch, v mnohých sladkostiach, zmrzline, horčici či instantných polievkach.

Vyvoláva alergické až astmatické reakcie, kožné problémy, tráviace ťažkosti či hyperaktivitu u detí. Zaujímavosťou je, že toto aditívum už bolo zakázané v  Nórsku či Fínsku. EÚ v jeho používaní však nevydala žiadne špeciálne nariadenie.

E131-E133 – modré farbivá

Modré farbivá v potravinách odhalíte pod označením E131 až E133. E131 je patentná modrá a nachádza sa v sladkostiach, žuvačkách, alkoholických aj nealkoholických nápojoch či polevách.

Z tejto skupiny ide však o najmenej nebezpečné, hoci ani zďaleka nie prospešné aditívum. Nebezpečnejším emulgátorom je E132, ktorý sa používa na zafarbenie limonád, sladkostí, krmív pre zvieratá či parfumov.

Stále prebiehajú experimenty, ktoré sa zaoberajú jeho nebezpečenstvom a tým, či môže spôsobovať rakovinu. Preukázané ale sú nevoľnosti, vysoký krvný tlak, alergické reakcie či kožné problémy. Posledným z tejto skupiny modrých farbív je E133, teda žiarivá modrá.

V potravinárstve sa podobne ako predchádzajúce dva emulgátory používa v nealkoholických nápojoch, sladkostiach či pudingoch, ale tiež vo farbách na vlasy, zubných pastách či deodorantoch. Najnegatívnejšie pôsobí na krvný tlak a metabolizmus.

E124 – červené farbivo

V kečupoch, cukrovinkách, pudingoch, nealkoholických nápojoch, zmrzlinách, či džemoch sa vyskytuje ďalší nebezpečný emulgátor, ktorý sa označuje E124.

Vo veľkých dávkach spôsobuje astmu či horúčky. Hoci nejde o preukázaný fakt, existuje podozrenie, že ide o karcinogén a najnebezpečnejší je práve pre deti.

E621 – glutaman sodný

Glutaman sodný, ktorý sa na obaloch potravín označuje E621, je biela kryštalická látka s príznačnou mäsovou chuťou. Najviac je využívaný v našej obľúbenej vegete a rôznych koreninách, ktoré dodajú naším jedlám výraznú chuť.

Nájdete ho však aj v rôznych polotovaroch, chipsoch, či konzervách. V EÚ sa glutaman v potravinách môže používať len v obmedzenom množstve.

E951 – aspartam

Zo skupiny umelých sladidiel je veľkou hrozbou aspartam, ktorý sa označuje E951. Ide o syntetické sladidlo, ktoré je až 200× sladšie než cukor.

Používa sa najmä v sladkých nápojoch, žuvačkách, niektorých jogurtoch, majonézach, horčici či vitamínových doplnkoch. Neustále o jeho škodlivosti prebiehajú diskusie a výskumy, ktoré ju majú preukázať.

Preukázanými komplikáciami, ktoré súvisia s jeho zvýšeným príjmom sú napríklad poškodenia mozgu, zvýšené riziko vzniku infekcií, závraty, kožné ochorenia či bolesti hlavy. Vyhýbať by sa mu mali najmä tehotné a dojčiace ženy. U detí tiež spôsobuje poruchy správania.

puma, foto: depositphotos, shutterstock

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

VIDEO: Neuveriteľný pouličný umelec!

Toto ste ešte nevideli. Tento chlapík ovláda vskutku netradičné umenie. Portréty svojich k…