Domov Zdravie Tieto mýty si čím skôr vyhoďte z hlavy (1. časť)

Tieto mýty si čím skôr vyhoďte z hlavy (1. časť)

0
0

Asi všetci sme zvyknutí správať sa podľa toho, ako sme to odpozerali od staršej generácie. Doba však napreduje a už teraz neplatia všetky pravdy presne tak, ako nám to hovorili naše mamy a staré mamy. Hoci netreba veriť všetkému čo najnovšie zistili vedci, tieto mýty o našom zdraví a tele by ste si mali zapamätať. 

1. Chlad spôsobuje prechladnutie

Veľa otázok sa vynára najmä v súvislosti s tým, aké sú príčiny nachladnutia.

Takzvaný „soplík“ podľa našich starých mám vzniká pri dlhom pobyte v chladnejšom počasí. To však celkom nie je pravda.

Omnoho väčšia pravdepodobnosť, že ochoriete je vtedy, keď strávite príliš veľa času v uzavretých priestoroch, kde je vysoké riziko množenia a preniknutia škodlivých baktérií. Tie sú však v chladnom počasí lenivé na to, aby sa množili a teda aby vám spôsobili nechcené prechladnutie.

Podobný mýtus, ktorý sme prebrali od starších a skúsenejších sa tiež týka chladu.

Asi ste neraz počuli že až 90 % ľudskej teploty z nášho tela odchádza cez hlavu. To však vôbec nie je pravda.

Prirodzene najviac tepla naše telo stratí cez tie časti tela, ktoré sú odokryté. V prípade, že si na hlavu dáte čiapku a cez krk omotáte šál a vonka vybehnete bosý, neznamená to, že vaše telo si udrží svoju vnútornú teplotu.

2. BIO potraviny sú zdravšie

Ďalší mýtus sa týka potravín, ktoré mnohí z nás považujú za zdravé a organické. Pravdou však je to, že organické bio potraviny sú z nutričného hľadiska rovnaké ako bežné potraviny.

Pri porovnávaní ovocia a zeleniny obsahovali tieto potraviny rovnaké množstvo vitamínov a tiež mliečne výrobky zas rovnaké množstvo tukov a proteínov.

Jedinou pravdou teda zostáva to, že takéto potraviny, ktoré si kúpite v obyčajnom obchode s nálepkou bio, sú drahšie ako tie bežné. Ak chcete skutočné bio, stavte na svoju šikovnosť a skúste si niečo vypestovať doma bez pesticídov.

3. Mýty o čokoláde

Ku každému z nás sa dostalo už niekoľko mýtov o tejto najobľúbenejšej cukrovinke.

Čokoláda je návyková, spôsobuje migrénu, zvyšuje cholesterol, zapríčiňuje hyperaktivitu a množstvo iných.

Samozrejme nám nejde o to, aby sme tvrdili, že čokoláda je to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie spraviť a mali by ste jej jesť čo najviac. Stále predsa platí pravidlo, že všetkého veľa škodí. Závislosť však spôsobuje len v prípade, že jej človek každodenne zje enormné množstvo.

Samotná čokoláda tiež nie je príčinou vzniku migrén. Naše telo si ju skôr vypýta v prípade, že cíti, že nejaká migréna na nás prichádza. Bunky, ktoré pred migrénou naplno pracujú, si totiž žiadajú príjem energie, ktorú im my poskytneme vďaka tomu, že im dodáme potrebné množstvo tejto pochúťky.

Vysadenie čokolády vám tiež nepomôže v znížení hladiny cholesterolu. Hoci čokoláda obsahuje kakaové maslo, ktoré túto tendenciu má, väčšina tukov v čokoláde pochádza z iných tukov, ktoré vám hladinu cholesterolu nezvýšia.

Ďalšia otázka, ktorá sa vynára v súvislosti s čokoládou najmä u rodičov, je hyperaktivita u ich detí. Veľa štúdií však dokázalo, že medzi cukrom a hyperaktivitou nie je žiadna súvislosť. Skôr ide o akýsi placebo efekt, ktorý rodičia očakávajú od detí po konzumácii sladkého.

4. Človek má 5 zmyslov

Ďalší mýtus, ktorý sa nachádza aj v učebniciach pre deti, sa netýka celkom nášho zdravia.

Ide skôr o nové poznanie o našom tele, o ktorom by ste mali vedieť. Týka sa zmyslov, ktoré človek má.

Keď sa povie zmysly, každého z nás napadne čuch, chuť, zrak, hmat a sluch. Toto však nie je absolútna pravda. Pozrime sa teda na definíciu toho, čo je zmysel.

Zmysel je schopnosť mozgu prijímať vonkajšie podnety a spracovávať ich. Pri takejto definícii by sme sem teda mohli zaradiť aj propriocepciu. Jednoducho povedané, ide o schopnosť vnímať naše telo v určitom priestore.

Vyskúšate to napríklad tak, že zavriete oči a pomocou ukazováka sa dotknete určitej časti vášho tela. Práve to je možné vďaka tomuto zmyslu, o ktorom sa však ešte neučíme.

Ďalším teda už siedmym zmyslom by mohla byť termorecepcia. Už zo samotného názvu vyplýva, že ide o schopnosť vnímať teplotu v našom okolí. Aj rovnováhu by sme mohli vnímať ako ďalší náš zmysel. Rovnováhu udržiavame vďaka vnútornému uchu, v ktorom sa nachádza tekutina.

Práve jej prelievaním si dokážeme uvedomiť našu rovnováhu. Okrem týchto by sme mohli hovoriť aj o ďalších zmysloch ako napríklad bolesť, smäd a hlad, ktoré si takisto uvedomujeme vďaka nášmu mozgu.

Toto bol len zlomok mýtov, ktoré sa vedci snažia vyvrátiť. Je len na vás či im budete naďalej veriť, alebo budete skôr dôverovať vášmu telu.

Keďže takýchto mýtov je ešte omnoho viac ich pokračovanie vám prinesieme v ďalšom čísle.

puma, foto: shutterstock, internet

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By Admin
  • Zdravý recept: Fit mrkvové taštičky

    Tieto fit mrkvové taštičky predstavujú poupravený recept na tradičné mrkvové taštičky plne…
  • Keď sa jedlo stane hrozbou

    Skryté ochorenia častokrát patria medzi tie najzávažnejšie. Medzi také patria aj duševné c…
  • Zdravý recept: Fit pirohy

    Tento recept na fit pirohy sa líši od tradičného receptu tým, že polovica množstva múky je…
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

KOMENT 44/18: Problém migrácie opäť rozdeľuje spoločnosť – slovenskú aj svetovú

Migračná kríza už nemá takú intenzitu ako v roku 2015, avšak ešte stále spôsobuje rozkol m…