Domov Zdravie Vitamíny ovplyvňujú organizmus viac ako si možno myslíte

Vitamíny ovplyvňujú organizmus viac ako si možno myslíte

0
0

Ľudské telo je pozoruhodný organizmus, ktorý funguje v dokonalej harmónii. To ale len v prípade, že dostáva všetko, čo pre správne fungovanie potrebuje. V opačnom prípade nám nedostatok potrebných vitamínov či minerálov dokáže dať poriadne najavo.

Opäť je to tu. Prechodné obdobie, ktoré naplno zaťažuje nás aj naše telo. Práve v takomto náročnom období by sme mali naše telo podporovať dostatočným množstvom vitamínov a minerálov.

Málokto však vie, aké sú účinky jednotlivých vitamínov, kedy ich naše telo potrebuje a ako nám dáva telo najavo, že ich má nedostatok. Pozrime sa teda na vitamíny, ktoré sú pre naše telo životne dôležité.

Vitamín A

Prvým je vitamín A, ktorý ovplyvňuje dôležité funkcie a procesy v našom tele. Tento vitamín je potrebný pre správny rast, zdravé kosti a zuby a tiež pre zdravý zrak.

V tele sa ho najviac nachádza v pečeni, ktorá preň predstavuje akúsi zásobáreň. Keď ale jeho množstvo v tele klesne, naše telo sa môže začať správať inak. To sa prejavuje napríklad poruchami zraku, suchou pokožkou a vlasmi, hnačkami, močovými kameňmi či oslabenou imunitou.

Ak ste na sebe niektorý z prejavov spozorovali, skúste vyhľadať potraviny, ktoré sú jeho prirodzeným zdrojom. Ide najmä o mliečne výrobky, ovocie, zeleninu, vaječný žĺtok či mäsové výrobky, ktoré nemusia byť všetkým pochuti.

Vitamín A je totiž ukrytý vo vnútornostiach a úplne najviac sa ho nachádza v pečienke. Jeho nedostatkom trpia najmä novorodenci, deti v predškolskom veku či tehotné ženy.

Vitamíny B

Vitamíny skupiny B poznáme pod súhrnným označením B-komplex. Pozrime sa, čo nedostatok týchto vitamínov môže spraviť s naším organizmom. Nedostatok každého jedného vitamínu z tejto skupiny sa prejavuje takmer rovnako, ale ich zdroje v potravinách treba často hľadať niekde inde.

V prípade vitamínu B1 je jeho nedostatok sprevádzaný zlou náladou, únavou, nespavosťou či zápchou. Preto by ste ho mali vyhľadať v obilninách, strukovinách, pivných kvasniciach a v bravčovom mäse.

Druhým vitamínom z tejto skupiny je B2, ktorý môžete poznať pod názvom riboflavín. Tento vitamín udržiava naše telo mladé a to vďaka tomu, že podporuje regeneráciu buniek.

Preto sa jeho nedostatok prejavuje najmä poruchami zraku, oslabením nechtov a chudokrvnosťou. Hľadajte ho v mliečnych výrobkoch, zelenine, červenom mäse či orieškoch.

Ďalším nemenej dôležitým vitamínom je B3, ktorý má obrovský význam najmä pre náš kardiovaskulárny systém a správnu hladinu cholesterolu. Jeho nedostatok môžete vo vašom tele spozorovať vo forme suchej pokožky, nespavosti, straty chute do jedla či bolesťami ústnej dutiny.

V takýchto prípadoch by ste mali vyhľadať mrkvu, strukoviny, tuniaka, kuraciu pečeň či celozrnnú múku a jeho hladina sa vám zaručene zvýši.

Štvrtým podobným vitamínom je B5, ktorý je dôležitý pre produkovanie hormónov, bráni vypadávaniu vlasov, pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest či pocitoch úzkosti.

Ak teda pociťujete, že vaša pokožka je suchá, vlasy vám vypadávajú a vy pociťujete častú únavu, pomôcť by vám mohli vajcia, ryby, mliečne výrobky, cereálie či zelenina ako je kel alebo kapusta.

Vitamín B6 by zas mali v prirodzených formách vyhľadať najmä ženy, ktoré trpia bolestivými menštruáciami, či ľudia s reumatickými ochoreniami. Jeho zdrojom sú napríklad kvasnice, sója, orechy, zemiaky či banány.

V týchto potravinách nájdete aj zdroj vitamínu B7, ktorý má priaznivé účinky na vlasy, nechty, ekzémy či akné. Dôležitú funkciu v tele plní aj vitamín B9 alebo kyselina listová, ktorá podporuje produkciu buniek v tele a tiež červených krviniek.

Jeho nedostatok je najviac nebezpečný pre tehotné ženy, ktoré si ho však môžu doplniť konzumáciou pečene, vajec, špenátu či kvasníc. Posledným z tejto skupiny je vitamín B12, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek.

Nechcenými prejavmi jeho nedostatku je chudokrvnosť, zrakové problémy či problémy nervového systému. Nájsť ho môžete v sóji, mliečnych výrobkoch či morských plodoch.

Vitamín C

Ďalším nevyhnutným vitamínom je pre naše telo vitamín C. Keby sme mali vymenovať všetko, čo v našom tele ovplyvňuje, bolo by toho skutočne veľa. Spomeňme teda aspoň regeneráciu a rast svalov, kostí, šliach a kĺbov, prevenciu ochorení, urýchlenie hojenia rán či znižovanie hladiny cholesterolu.

Ľudia ho vyhľadávajú najmä vo chvíli, keď na nich niečo „lezie“. Vtedy sa však naplno prejaví jeho nedostatok a preto je dôležitejšie vďaka nemu takýmto situáciám predchádzať. Jeho najväčšími zdrojmi sú citrusové plody, kapusta, šípky, ríbezle, paradajky alebo zemiaky.

Vitamín D

Vitamín D sa od ostatných menovaných odlišuje zdrojom, od ktorého ho telo prijíma. Je to slnečné žiarenie, ktoré v tejto súvislosti plní nezameniteľnú funkciu.

Vitamín D podporuje imunitný systém, mozgovú aktivitu, krvný tlak a pomáha tiež pri rakovine, obezite, chrípke, ekzéme, strate vlasov, či zubov, migréne a tiež pri depresiách.

Ak pociťujete jeho nedostatok a počasie vám nedovoľuje získať ho zo slnečného žiarenia, doplňte ho potravinami. Nájdete ho v rybách, teľacom, bravčovom a kuracom mäse, vajciach, mliečnych výrobkoch či cereáliách.

Vitamín E

Prejdime teraz na vitamín E, ktorý je dôležitý pre náš imunitný systém, správne fungovanie srdca a ciev. Nezameniteľnú funkciu plní aj v kozmetike, kde pomáha pri vyhladení vrások, hojení pokožky, liečbe ekzémov a akné.

Jeho nedostatok sa môže prejaviť zhoršenou imunitou, vysokým krvným tlakom či nervozitou. Doplňte ho preto konzumáciou orechov, listovej zeleniny, vajíčok, obilnín či rýb.

Vitamín K

Vitamín K je rovnako dôležitý ako predchádzajúce vitamíny, no častejšie sa na jeho účinky zabúda. Jeho najdôležitejšou úlohou je koagulácia, teda zrážanie krvi.

Okrem toho je ale dôležitý aj pre zdravé a pevné kosti, správne fungovanie pečene a podporuje aj imunitný systém. Pri jeho nedostatku preto môže dochádzať k častým zlomeninám kostí, človek tiež trpí alergiami, či častou chorľavosťou.

Ide však o vitamín, ktorého nedostatok nepatrí medzi časté javy, keďže sa ho v strave nachádza viac než dosť. K rizikovým skupinám patria najmä novorodenci, ženy v menopauze a ľudia s poškodenou pečeňou.

Ak ho chcete v tele doplniť, urobíte tak vďaka kapuste, špenátu, zeleru, mrkve, brokolici, ale tiež konzumáciou jahôd, kiwi či sliviek.

puma, foto: shutterstock, depositphotos

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Trnavská nepriestrelnosť skončila

Dva týždne po prekvapivom zisku troch bodov proti Anderlechtu sa úradujúci slovenský majst…