Domov Zdravie Zabudnite na klasické zemiaky či ryžu. Tieto prílohy sú nielen chutné, ale najmä zdravé

Zabudnite na klasické zemiaky či ryžu. Tieto prílohy sú nielen chutné, ale najmä zdravé

0
0

V jedlách slovenskej kuchyne často nachádzame suroviny, ktoré sa snažíme v poslednom čase nahrádzať zdravšími, rovnako chutnými, alternatívami. Tak je to aj v prípade klasickej ryže, či pre nás typických zemiakov. Ako prílohy k mäsu nám totiž môžu poslúžiť aj iné potraviny, s ktorými by ste sa mali zoznámiť.

Kuskus

Potravina so zvláštnym až vtipným názvom kuskus sa čoraz častejšie používa aj v slovenskej kuchyni. Ide o cestovinu, ktorá je vyrobená zo pšenice, ovosu a prosa, pričom sa táto hmota ďalej tvaruje do malých guličiek.

Neskôr sa z hmoty vytvárajú menšie hrudky, ktoré sa ďalej rozdrobia na menšie guľôčky a tento postup sa opakuje až pokým nie je krupica pripravená na sušenie.

Pri sušení sa zrniečka spoja a vzniká veľmi výživná príloha, ktorú je možné pripraviť na viacero spôsobov. Kuskus obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a iné dôležité látky.

Zastúpenie v ňom tiež majú vitamíny a minerály. Vďaka tomu pôsobí skvele na trávenie, pričom urýchľuje metabolizmus, pomáha udržiavať ideálnu hladinu cukru v krvi a je úžasným pomocníkom pri chudnutí a diétach.

Bulgur

Ďalšou zdravou prílohou je celozrnná pšenica, ktorú poznáme pod názvom bulgur. Aj ten sa čoraz viac začína udomácňovať v našej kuchyni. To súvisí so skvelou chuťou, ale tiež priaznivými nutričnými hodnotami.

Obsahuje totiž minimálne množstvo tuku, zato dostatočné množstvo vápnika, železa, horčíka, draslíka zinku či mangánu. Spomedzi vitamínov je bulgur významným zdrojom vitamínov skupiny B.

Spomedzi priaznivých účinkov na naše zdravie vyniká bulgur tým, že znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Polenta

V minulosti sa polenta v kuchyni objavovala najmä v chudobnejších domácnostiach. Dnes ju nájdete v jedálnych lístkoch vychytených reštaurácií.

Ide vlastne o kukuričnú kašu, vďaka ktorej z tradičných pokrmov vykúzlite úžasnú pochúťku. V súvislosti s polentov ale treba poznamenať, že jej kalorické hodnoty sú o čosi vyššie, preto nie je celkom vhodná na každodenné použitie.

Obsahuje ale množstvo vlákniny, bielkovín a tiež minerálov ako železo, horčík, zinok, mangán, selén či vitamínov skupiny B. Vďaka tomu je polenta skvelým liekom proti stresu a telu tiež dodáva potrebnú energiu.

Naviac podporuje metabolické procesy a pomáha správnej funkcii mnohých orgánov. Výhodou polenty je tiež to, že je vhodná aj pre celiatikov, keďže v kukurici, z ktorej sa vyrába, sa lepok nenachádza.

Pšeno

Aj pšeno, podobne ako polenta, v minulosti patrilo medzi potraviny, ktoré sa bežne objavovalo v jedálničku našich predkov. Dnes je označované za superpotravinu a v kuchyni zaznamenal v posledných rokoch veľký comeback.

Pod pojmom pšeno si predstavte proso bez semenných šupiek v podobe malých guľočok so sladkastou chuťou. Jeho hlavnou výhodou je ľahká stráviteľnosť a skvelý pomer látok, ktoré sa v ňom nachádzajú.

Ide predovšetkým o minerály a vitamíny skupiny B. Vďaka tomuto zloženiu by pšeno mali do jedálnička zaradiť najmä ľudia, ktorí trpia chudokrvnosťou.

Práve vysoký obsah železa pomáha kostiam, žalúdku, zubom, nechtom, vlasom či obličkám. Okrem iného pšeno pôsobí aj proti depresiám a únave, posilňuje imunitu a pomáha pri prečistení organizmu.

Cuketa

Jednou z najuniverzálnejších zelenín je cuketa, ktorú je možné pripraviť na viacero spôsobov. Veľmi obľúbená sa pritom stáva najmä ako príloha k rôznym druhom mäsa.

Cuketa doslova prekypuje výživnými látkami ako horčík, vápnik, draslík, železo, zinok či vitamínmi A, B a E. Vďaka tomu má cuketa úžasné účinky na činnosť obličiek, pomáha pri trávení, znižuje krvný tlak či dokonca udržiava správnu hladinu cholesterolu v krvi.

Blahodarne tiež vplýva na tráviaci trakt, pomáha zlepšovať imunitu či udržať postavu štíhlu. Či už zvolíte varenie, pečenie alebo grilovanie, vaše jedlo získa šmrnc a telo zas dôležité látky pre správne fungovanie.

Pohánka

Bohatým zdrojom vitamínov a minerálov je aj pohánka, ktorá má na ľudský organizmus množstvo priaznivých účinkov. To je spôsobené najmä vysokým obsahom flavonoidu rutínu, ktorý je tiež označovaný ako vitamín P.

Rutín napomáha vstrebávaniu vitamínu C, vďaka čomu preventívne pôsobí pri žilných chorobách a kŕčových žilách. Pohánka bola dlhé roky podceňovaná, no dnes už vieme, že na organizmus má hneď niekoľko úžasných účinkov.

Pomáha pri chudnutí, znižuje krvný tlak, napomáha činnosti srdca, znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka, spevňuje steny ciev, pomáha kostiam a tiež pri starostlivosti o pleť.

Celozrnná ryža

Celozrnná ryža, alebo tiež ryža natural, sa právo zaraďuje medzi najzdravšie prílohy k jedlám. Táto, na rozdiel od tej klasickej bielej, obsahuje minerálne látky ako horčík, vápnik, draslík, sodík, síru, zinok, meď a tiež vitamíny B a E.

To je spôsobené tým, že neprechádza rovnakými procesmi a teda je jej zloženie neporovnateľné. Vďaka tomu je takáto ryža ľahšie stráviteľná a je tiež vhodná pre ľudí s celiakiou či rôznymi intoleranciami.

Pri jej príprave si však treba dávať pozor, aby nebola rozvarená. V takom prípade sa jej glykemický index totiž zvyšuje.

Quinoa

Za jednu z najzdravších potravín na svete býva často označovaná quinoa, ktorá je významnou zásobárňou živín. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, vlákninu, železo, horčík, zinok, draslík, vitamíny skupiny B a tiež vitamín E.

Jej výhodou je tiež jej univerzálnosť. Použiť sa dá do sladkých a tiež slaných jedál. Náročná nie je ani na prípravu, a teda si jej blahodarné účinky môže dopriať aj nie príliš skúsený kuchár.

puma, foto: internet

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

VIDEO: Keď sa vinník nenájde, tak sa určí…

Psy sa od ľudí učia. To je stará známa pravda. Nejedná sa však len o tie pozitívne veci, a…