Domov Zdravie Zdravé a chutné letné domáce sirupy

Zdravé a chutné letné domáce sirupy

0
0

Pitný režim je najmä v letnom období mimoriadne dôležitý. Odborníci odporúčajú čistú vodu, prípadne čaje, ktoré organizmus hydratujú a nepridajú mu zbytočné cukry. Skvelou voľbou sú aj rôzne sirupy, na prípravu ktorých je práve teraz ten najvhodnejší čas. Ktoré z nich si môžete vyrobiť aj jednoducho sami doma?

Ríbezľový sirup

Ríbezľový krík nechýba snáď v žiadnej záhradke. Z jeho plodov sa vyrába veľmi chutný a obľúbený ríbezľový lekvár, prípadne sa v surovom stave používajú pri príprave koláčov.

Len málokto siahne po ríbezliach samotných, keďže sú známe kyslastou chuťou. Zabúdame však na to, že obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Ríbezle posilňujú imunitný systém, nervovú sústavu a tiež činnosť čriev. Chutnou voľbou je aj ríbezľový sirup, ktorý si väčšina z nás spojí s letnými prázdninami u starých rodičov.

Na ríbezľový sirup je možné využiť ríbezle červené, biele, čierne, prípadne viacero druhov môžete pomiešať. Potrebovať budete ešte vodu, cukor a kyselinu citrónovú.

Lipový sirup

Jún je najvhodnejším mesiacom pre zber a spracovanie lipového kvetu, z ktorého je tiež možné vyrobiť skvelý sirup. Presvedčiť vás o tom môže úžasná chuť, ale tiež nezameniteľné účinky na ľudský organizmus.

Lipa sa používa pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne a horúčke. Lipový kvet sa odporúča podávať aj pri ochoreniach tráviaceho traktu, chorobách žlčníka, zápaloch obličiek, močového mechúra či ochoreniach srdcovocievneho systému.

Veľkou výhodou lipy je jej dostupnosť v našich podmienkach. Aj preto je veľmi obľúbená u gazdiniek, ktoré z nej vyrábajú sirup.

Naň budete potrebovať lipové kvety, vodu, cukor a kyselinu citrónovú. Zmiešaním a prevarením týchto surovín vznikne úžasný sirup, ktorý je ideálny v letných mesiacoch.

Medovkový sirup

Na nervovú sústavu skvele pôsobí aj medovka lekárska, ktorá je doslova balzamom pre dušu. Jej účinky a výborná chuť z nej preto spravili ingredienciu, ktorá sa používa pri príprave čajov, telových olejov, upokojujúcich kúpeľov, balzamov, limonád, ale aj sirupov.

Práve medovkový sirup je skvelou voľbou aj v horúcom letnom počasí. Celkom vám naň postačia lístky medovky, ktoré zalejete horúcou vodou a necháte niekoľko hodín lúhovať.

Do vody následne pridáte cukor a citrónovú šťavu, ktorú môžete nahradiť tiež kyselinou citrónovou. Keď sirup prevrie, naplniť ho môžete do fliaš a používať do domácich limonád, prípadne na osladenie čaju.

Levanduľový sirup

Výrazná prenikavá vôňa, lákavá farba, výborná chuť a množstvo zdraviu prospešných účinkov. Vďaka týmto charakteristickým znakom si zaručene s nijakou inou rastlinou nepomýlite levanduľu, ktorá je dôležitou súčasťou domácej lekárničky.

Má významné dezinfekčné, protizápalové a tiež uvoľňujúce účinky. Vyrobiť je z nej možné olej, čaj, masť, tinktúru alebo sirup. Práve sirup z levanduľových kvetov je úžasnou voľbou pre prípravu osviežujúcich letných limonád.

Pripraviť si ho môžete jednoducho doma a potrebovať naň budete len kvety levandule, cukor, citróny, škoricu a vodu. Sirup z levandule bude mať hnedozelenú farbu.

Bazový sirup

V neskoršom jarnom období je jednou z najvyhľadávanejších rastlín ker bazy čiernej. Práve jej kvety sú ideálnou ingredienciou na prípravu domáceho sirupu.

Ten je nielen chutný a osviežujúci, ale vďaka účinkom bazy čiernej je aj veľmi prospešný pre organizmus. Tá dokáže zmierňovať prejavy chrípky a prechladnutia, pomáha činnosti srdca a podporuje zdravie ciev, posilňuje imunitu a dokonca pomáha aj pri liečbe rakoviny.

Dôležitým faktom však ostáva, že sirup pripravený z bazy čiernej sa neodporúča piť počas obdobia tehotenstva a dojčenia. Krík môžete nájsť na lúkach, poliach alebo pri cestách.

Pokiaľ chcete, aby bol váš sirup čo najviac prírodný a aby sa v ňom nenachádzali žiadne toxické látky, mali by ste zájsť čím ďalej od frekventovaných ciest.

Pri zbere kvetov si tiež dajte pozor na to, aby sa v nich nenachádzali mušky, ktorých sa nezbavíte ani pri ich premývaní. Na prípravu sirupu budete potrebovať kvety bazy čiernej, vodu, biely alebo trstinový cukor a kyselinu citrónovú, prípadne šťavu z citróna.

Receptov na internete nájdete niekoľko. Dôležité je len nájsť pomer, ktorý vám bude najviac po chuti. Domáci bazový sirup by ste potom mali skladovať na chladnom a tmavom mieste, aby vám vydržal čo najdlhšie.

Mätový sirup

Osviežujúca chuť, príjemná vôňa a výnimočné účinky. To vystihuje rastlinu s názvom mäta pieporná, ktorej veľkou výhodou je aj jej všestranné využitie.

Okrem čajov a limonád je z nej možné pripraviť aj skvelý sirup, na prípravu ktorého vám postačia vetvičky mäty, cukor, voda a kyselina citrónová, prípadne citrónová šťava.

Jeho nevýhodou oproti predchádzajúcemu bazovému sirupu však je, že nevydrží príliš dlho. V najlepšom prípade a pri správnom skladovaní vo fľašiach vydrží maximálne tri mesiace.

Pravdepodobne však zmizne ešte skôr, keďže jeho skvelá chuť osloví každého. Okrem chuti vás o jeho sile presvedčia aj úžasné účinky na organizmus. Mäta je známa tým, že podporuje proces trávenia, má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a prispieva tiež k zdravému spánku.

Zásady prípravy a skladovania sirupov

Dôležitým pravidlom pri príprave sirupu je dodržiavanie správnej teploty. Keďže sa pri jeho varení používa cukor, ktorý ma tendenciu karamelizovať, je dobré, udržiavať čo najnižšiu teplotu, aby cukor neskaramelizoval a sirup tak nezhorkol.

Pri jeho prelievaní do pohárov tiež dajte pozor na to, aby boli fľaše a poháre dôkladne umyté. Do týchto nádob sirup prelievame ešte kým je horúci a starostlivo ho uzavrieme aby bol sterilizovaný a vydržal tak dlhšie.

Dobré je využívať menšie nádoby, keďže v otvorenej fľaši sirup dlho nevydrží. Naplnené nádoby so sirupom by ste mali skladovať na chladnejšom a tmavom mieste. Ak ste fľašu už otvorili, najlepšie je uchovávať ju v chladničke.

puma, foto: depositphotos, shutterstock

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Koronakríza znižuje počet cudzincov pracujúcich na Slovensku

Koronakríza znižuje počet cudzincov, ktorí na Slovensku pracujú. Kým ku koncu februára toh…