Domov Zdravie Zdravšie potravinové alternatívy, ktoré sú ľahko dostupné

Zdravšie potravinové alternatívy, ktoré sú ľahko dostupné

0
0

Trend zdravého stravovania sa stáva čoraz viac populárny. Mnoho ľudí začína v poslednom čase preferovať bio či raw stravu. Prechod z našich každodenných, nie celkom zdravých jedál, na ich zdravšie alternatívy ale môže mať aj inú podobu.

Už dávno nežijeme v dobe, kedy sme si po zdravú stravu museli zájsť do bio obchodov. Dnes sú takéto potraviny ľahko dostupné aj v našich supermarketoch. V nich sa veľa ľudí zastaví pri regáloch s označením bio.

Nie všetky zdravé potraviny ale nosia na obale toto označenie. Niekedy je uprednostnenie zdravších potravín omnoho jednoduchšie a vôbec ich nemusíte hľadať vo vyhradených regáloch.

Každé nezdravé jedlo sa totiž dá nahradiť zdravšou alternatívou, aby ste si na jednej strane neuškodili a na druhej strane, aby ste vyhoveli vaším chutiam.

Chlieb náš každodenný

Chlieb a všeobecne pečivo patrí k takmer každému bežnému dňu. Existuje len málo ľudí, ktorí si ho dokážu odoprieť. Ak ani vy k tejto skupine ľudí nepatríte, mali by ste vedieť, že existuje jeho zdravšia alternatíva.

Biele pečivo totiž stále viac a viac nahrádzajú jeho zdravšie alternatívy, ktoré sú veľmi ľahko dostupné vo všetkých obchodoch. Pravidlo je teda jednoduché.

Namiesto klasického bieleho pečiva siahnite po tom grahamovom, prípadne celozrnnom. Najvhodnejšou náhradou je ale špaldové pečivo, ktoré má vysoký obsah bielkovín.

Zmrzlina – liek na všetko

Horúce letné dni, ale aj depresie. V takýchto prípadoch dokáže osviežiť a dušu potešiť poklad z mrazničky. Je ňou zmrzlina, ktorá sa skrýva v mraziacich boxoch našich obchodov.

Hoci prináša želanú úľavu, nie je to celkom to pravé orechové pre náš organizmus. Existuje ale zdravá alternatíva, ktorá vás poteší úplne rovnako. Je to obyčajný zmrazený jogurt.

Keď ale hovoríme o jogurte, aj pri jeho výbere treba byť opatrný. Ak nie ste celkom fanúšikom bielych jogurtov, jednoduchým riešením sú ľahko dostupné zdravé a výborné grécke jogurty.

Nie je čokoláda ako čokoláda

Ani čokoládu pri prechode na zdravú stravu nemusíte vôbec vynechať. Dôležitý je ale správny výber. Nemáme ale na mysli výber z rôznych príchutí, ktorých je na trhu veľmi veľa.

Skôr si treba všímať čísla. Pravidlo je teda jednoduché. Čím viac percent kakaa čokoláda obsahuje, tým je zdravšia. Samozrejme tu platí aj ďalšie pravidlo, čím je zdravšia tým je drahšia. Raz za čas si ale môžete dopriať, čo poviete?

Zdravá pochúťka z talianska

Cestoviny na rôzne spôsoby patria do jedálneho lístka každej talianskej reštaurácie. Aj každá dobrá gazdinka sa pri ich príprave dokáže poriadne vybúriť.

Nie je ale až tak dôležité, na aký spôsob ich uvaríte, dôležitejšie je aký druh cestovín zvolíte. Najlepšie urobíte, ak namiesto nich zvolíte lacnú a zdravú alternatívu v podobe špagetovej tekvice.

Na rozdiel od klasických cestovín obsahuje omnoho menej kalórií, tukov a neporovnateľne viac vlákniny. Nebojte sa jej, pretože aj pri varení s ňou máte rovnako veľa možností ako pri klasických cestovinách.

Zdravšie sladenie

O zdravej alternatíve bieleho cukru snáď ani nemusíme veľa hovoriť. Každého zrejme hneď napadne zdravší trstinový cukor, ktorý je stále viac a viac dostupný.

Klasický biely cukor ale môžete nahradiť hneď viacerými zdravšími sladidlami. Jednou z nich je stévia, ktorej sa v poslednej dobe dostáva viacej pozornosti. Omnoho známejším ale aj viac dostupným sladidlom je klasický med.

Olej trochu inak

Klasický rastlinný olej v dnešnej dobe zaznamenáva obrovský úpadok. Do popredia sa namiesto neho dostávajú zdravšie oleje, ktoré dokazujú, že ani jedlá pripravované na oleji nemusia byť zdrojom obezity, zvýšenej hladiny cholesterolu, či vysokého krvného tlaku.

Najčastejšie je nahrádzaný dobre známym olivovým olejom, ktorý dodá jedlu omnoho lepšiu chuť a organizmus vôbec nezaťaží. Veľmi obľúbeným je aj kokosový olej, ktorý má hneď niekoľko využití, či už v kuchyni, ale aj v kozmetike.

Ako uhasiť smäd

Staré dobré pravidlo hovorí, že na smäd je najvhodnejšia čistá voda, prípadne obohatená o citrusové plody alebo bylinky. Každý ale pozná ten pocit, kedy si jeho telo pýta niečo sladšie a teda siahne po klasickom džúse z obchodu.

Namiesto toho je ale oveľa prospešnejšie zájsť medzi ovocie a vybrať si také, z ktorého je možné odšťaviť zdravú domácu šťavu, ktorá je na rozdiel od džúsu skutočne vyrobená z ovocia, a nie len z extraktu.

Aj klasické mlieko má zdravšieho konkurenta

Mlieko nemôže chýbať takmer v žiadnej domácnosti. Ľudia stále dôverujú jeho účinkom, ktoré sú nespochybniteľné. Nedá sa teda povedať, že ho máte vyhodiť a na klasické mlieko celkom zabudnúť.

Dobré je ale vedieť o jeho chutnejších a trochu zdravších alternatívach. Hovoríme najmä o kokosovom mlieku a mandľovom mlieku, ale tiež o dobre známom sójovom.

Soľ nad zlato

Ak chceme o soli hovoriť ako o zlate, mali by sme vedieť, že na mysli nemáme klasickú kuchynskú soľ. Skutočným zlatom je soľ, ktorá je možno trochu zdravšia, ale aj neporovnateľne zdravšia.

V tejto súvislosti teda myslíme dobre známu morskú soľ, ale aj himalájsku soľ, na ktorú v supermarketoch veľmi ľahko natrafíte.

puma, foto: shutterstock



Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Superpotraviny nemusíme dovážať len spoza hraníc

Potraviny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov označujeme pojmom superpotraviny. Množst…