Domov Zdravie 7 vecí, ktoré rozhodne nepatria do koša a pomôžu vášmu telu

7 vecí, ktoré rozhodne nepatria do koša a pomôžu vášmu telu

0
0

Už vieme, že vaša kuchyňa je plná prírodných antibiotík. Stačí len vedieť, ako ich využiť a poznať ich účinky. Často sa však stáva, že medzi odpadkami v kuchynskom koši nájdeme veci, ktoré pri varení nevyužívame, ale na naše telo majú blahodarné účinky.

Šupka z cibule

Cibuľa je jednou z najobľúbenejších potravín, ktorú v kuchyni využívame takmer každý deň. Šupka z nej však nepatrí k používaným ingredienciám a väčšinou končí v koši.

Spolu s ňou však vyhadzujeme množstvo vitamínov, ktoré naše telo potrebuje. Obsahuje totiž vitamíny A, C a E, ktoré znižujú krvný tlak, posilňujú kardiovaskulárny systém a výrazne znižujú riziko infarktu či mŕtvice.

To všetko má na svedomí vzácny quercetín, ktorý sa nachádza práve v obyčajnej cibuľovej šupke. Ak ju chcete využiť, zalejte ju jednoducho vodou a pripravte si čaj.  Ten vám dokáže pomôcť, ak trpíte kŕčmi, bolí vás hrdlo, či pociťujete chrípku a prechladnutie.

Ďalšou vzácnosťou je liečba kožných ochorení. Ak zmiešate šupku z cibule s bravčovou masťou a nanesiete ju na odreniny, kurie oká alebo iné postihnuté miesta, vaše kožné problémy môžu byť čoskoro zažehnané.

Listy z jahôd

V horúcom letnom období sú veľmi obľúbeným ovocím jahody. Listy z nich však často odhadzujeme, prípadne ich nechávame na mieste, kde sme ich trhali.

Práve listy však obsahujú omnoho viac vitamínu C, ako samotné červené plody. Pomáhajú pri gynekologických ochoreniach, ochoreniach močových ciest, tráviacich ťažkostiach, ochoreniach pečene, reumatizme či pri horúčke.

Ak ich chcete využiť, jednoducho ich dajte po natrhaní sušiť v tieni, prípadne v rúre a potom ich uzavrite v nádobe. Z usušených listov si potom dokážete pripraviť jahodový čaj. Čaj sa odporúča piť v ranných hodinách na lačno a tiež večer po jednej šálke.

Tekvicové semená

Pri príprave pokrmov z tekvice končia semiačka z nej najčastejšie v koši. Mali by ste však vedieť, že obsahujú množstvo potrebných minerálov.

Ak chcete zlepšiť činnosť vášho srdca, posilniť imunitu či bojovať proti únave stačí ak ich dáte usušiť, upečiete ich v rúre a použijete v kuchyni. Výborne sa hodia do šalátov, jogurtov, polievky alebo jednoducho ich zameníte za chipsy a chrumkáte pri pozeraní televízie.

Šupka a tvrdé jadro ananásu

Ďalšie chyby robíme aj pri čistení ananásu. Tou prvou je vyhadzovanie šupky z neho. Tá obsahuje vitamín C a bromelain. Ide o enzým, vďaka ktorému dokáže vaše telo rýchlejšie stráviť potravu. Stačí, ak ju umyjete a vložíte do mrazničky.

Pri príprave mäsa potom šupku krájate na plátky a pridávate do varenia. Okrem toho, že mäso prevonia a dodá mu zvláštnu chuť, naštartuje váš žalúdok, ktorý potom stravu strávi ľahšie. Okrem iného sa dá aj rozdrviť v mixéri a dužinu z nej potom môžete vypiť.

Ak z ananásu vyhadzujete aj tvrdý stred, teda jeho jadro, robíte druhú chybu. Práve ten obsahuje obrovské množstvo potrebných živín. Práve jadro ananásu dokáže znížiť nadmernú zrážanlivosť krvi a zápaly. Ak patríte k ľuďom, ktorým táto časť ananásu nechutí, skúste si ho pridať do smoothies nápojov.

Vonkajšie listy z kapusty

O blahodarných účinkoch kapusty už snáď hovoriť ani netreba. Pri varení pokrmov z nej sa však často stáva, že v koši končia vonkajšie listy. Tie však obsahujú veľké množstvo vitamínu E.

Majú tiež bohaté antibiotické schopnosti, ktoré dokážu vyliečiť infekcie, žalúdočné vredy, či poranenia kože. Obklad, ktorý sa z nich dá vyrobiť je skutočným zázrakom.

Stačí, ak ich umyjete teplou vodou, usušíte a nakrájate ju na tenšie pásiky. Potom listy pomliaždite tak, aby sa z nich dala uvoľňovať šťava. Nakoniec listy už len ohrejete nad parou a priložíte ich na postihnuté miesta. Lieči ekzémy, reumatické ochorenia, zápaly a rany účinne dezinfikuje.

Banánové šupky

Aj banány obsahujú množstvo vitamínov a ich účinky poznáme. Málokto však vie, že aj šupka z nich má skvelé využitie. Okrem toho, že patrí medzi prísadu do hnojív, využiť sa dá aj inak. Pomáha pri bodnutí hmyzom, alebo iných podráždeniach kože.

Zredukuje totiž nepríjemné svrbenie a zmierni opuch. Banánová šupka dokáže pomôcť aj pri odstránení bradavíc či liečbe psoriázy. Pri potieraní banánovej šupky na zuby zas zuby efektívne vybielite a odstránite škvrny z kávy, nikotínu či vína.

Škrupinky z vajec

Vedeli ste, že konzumovať sa dajú aj škrupinky z vajec? Samozrejme, treba ich vedieť pripraviť. Najideálnejšie je, ak z nich pripravíte prášok, ktorý je bohatým zdrojom vápnika.

Ten je hlavným stavebným prvkom kostí a zubov. Často sa stáva, že najmä tehotné ženy, ženy v menopauze, starší muži a ľudia s tráviacimi ťažkosťami ho mávajú nedostatok. Práve vaječné škrupinky obsahujú až 90 % vápnika.

puma, foto: depositphotos, shutterstock



Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Superpotraviny nemusíme dovážať len spoza hraníc

Potraviny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov označujeme pojmom superpotraviny. Množst…