Domov Zdravie Cholesterol. Zabijak alebo priateľ

Cholesterol. Zabijak alebo priateľ

0
0

Neustále sme zo všetkých strán obklopovaní ponukami na bezcholesterové produkty. Keďže vysoká hladina cholesterolu je jedným z hlavných faktorov vzniku srdcovo cievnych ochorení, zdá sa nám to aj logické.

Veď srdcovo cievne ochorenia sú v súčasnosti na Slovensku na 1. mieste v príčine úmrtnosti nášho obyvateľstva. Preto sme aj mnohokrát ochotní vyhodiť za tieto veci „nekresťanské“ peniaze.

Čo je cholesterol?

Pozrime sa však bližšie na cholesterol. Cholesterol je látka, bez ktorej by naše telo neprežilo ani minútu. Patrí k najdôležitejším stavebným kameňom v našom organizme a len malú časť cholesterolu prijímame potravou – asi len 30 %.

Rozhodujúca časť sa tvorí v pečeni metabolizmom. Je súčasťou každej bunky nášho tela. Takže stravou môžeme len veľmi málo ovplyvniť hladinu nášho cholesterolu v krvi.

To, čo lekári označujú ako LDL (zlý cholesterol) a HDL (dobrý cholesterol) sú vlastne transportné lipoproteíny – niečo ako nákladné autá, ktoré rozvážajú náklad dôležitých látok, a tým je aj cholesterol, po celom našom tele.

LDL sú autá, ktoré náklad vezú z pečene do celého tela a HDL sú autá, ktoré vozia nadbytočný cholesterol späť do pečene. Problém nastáva, keď je tých áut v smere z pečene k bunkám veľa, a potom tieto autá „parkujú“ v cievach. Tu sa usadia a cievy sa stanú nepriechodnými.

Porucha tukového metabolizmu spôsobuje to, že nám hladina týchto životu potrebných látok kolíše v takom intervale, že náš život začína byť ohrozovaný, z druhej strany, negatívne pôsobí na náš srdcovo cievny systém, a tak sa poškodzuje jeden z najdôležitejších (životne dôležitých) systémov nášho organizmu.

Ako bojovať proti vysokému cholesterolu

Nebudem tu dopodrobna rozpisovať dobre známe rizikové faktory, ktoré ovplyvňujú hladinu zlého LDL cholesterolu. Mnohí z nás sa ale pýtajú, prečo majú zvýšený cholesterol, keď všetky faktory, ktoré lekári popisujú ako rizikové, postupne eliminovali a stále nič nepomáha.

Beháme, cvičíme, relaxujeme, nestresujeme sa, zdravo sa stravujeme, prestali sme piť alkohol, fajčiť a cholesterol je stále vysoký. Čo ešte máme urobiť, aby sme sa vyhli predpísaniu ďalšieho receptu na lieky proti cholesterolu, ktoré, ako vieme, majú obrovské množstvo kontraindikácií?

Aj medzi lekármi sú tieto lieky sporné, pretože „liečením“ jedného problému, spôsobujú mnohé ďalšie.

Regenerujte pečeň

Na to, aby sme upravili vysoké hladiny cholesterolu, potrebujeme upraviť prácu pečene a tým aj zlepšíme poruchu tukového mechanizmu.

Nepotrebujeme preto bojovať tabletkami proti vysokej hladine cholesterolu, skôr sa zameriame na to, aby pečeň pracovala správne a mala možnosť sa prirodzene regenerovať.

O pečeň sa vo všeobecnosti nestaráme vôbec, alebo sa začíname starať až vtedy, keď nás začína pichať pod pravým rebrom. Dajme si však ruku na srdce, koľkí z nás aspoň raz za rok dopriali tejto našej životne dôležitej továrni „celozávodnú dovolenku“ a urobili si nejakú regeneračnú kúru.

Pečeň je orgán, ktorý sa dokáže neuveriteľne regenerovať a je jediným orgánom v organizme, ktorý dokáže aj dorásť. Preto aj pri krátkom oddychu, ktorý doprajeme pečeni, môžu v nej nastať neuveriteľné zmeny.

Kúry pre pečeň

Pečeň jednoducho regenerujeme tak, že do organizmu dodávame látky, ktoré inak musí neustále vyrábať. Jedným z najlepších regenerátorov pečene je tinktúra z púčikov borievky obyčajnej.

Táto tinktúra dokáže regenerovať aj ťažko poškodenú pečeň. Väčšinou sa kombinuje s tinktúrou z dospelej byliny pestreca mariánskeho a byliny známej ako Leuzea – maralí koreň.

V našej prírodnej bylinkárni všetky tieto tinktúry nájdete. Pre tých, ktorí chcú pečeň aj poriadne vyčistiť, spolu s bylinnými tinktúrami odporúčam ešte pred borievkou tinktúru z púčikov brezy.

Tieto tinktúry je vhodné doplniť skvelou bylinkou menom Veronika lekárska, ktorú podávame ako čajovinu. Jedným z najúčinnejších prostriedkov pri vysokom cholesterole je vzácny olej Krill. Výborný je aj pri vysokých triglyceridoch.

Po využívaní týchto prírodných prostriedkov, sa výrazne upraví práca pečene a veľká väčšina už nebude odkázaná na lieky proti cholesterolu, ktoré pečeni nejako zvlášť nepomáhajú a len ju tak, ako takmer každý alopatický liek zaťažujú. Veľa ľuďom pomôže len sám čajík z Veroniky lekárskej.

Treba vyskúšať, každý sme iný. Spomeniem tu aj ďalšie prostriedky na podporu a regeneráciu pečene a odbúranie zlého cholesterolu, pretože každému z nás môže vyhovovať niečo iné.

Ďalším veľmi dobrým prostriedkom je tinktúra z eleuterokoku – čertovho koreňa, z olejov je výborný pupalkový olej, ale aj pupalkova tinktúra.

Nesmiem zabudnúť ani na pravý kórejský červený žen- šen, ktorý je pri vysokom cholesterole výborný. Takúto už vyššie spomenutú kúru je vhodné si zopakovať aspoň 2 x do roka – t. j. na jeseň a na jar.

Prečo bylinné tinktúry pomáhajú

Mnohí z vás sa ešte môžu pýtať, prečo všade spomínam tinktúry, keď bylina je len bylina. Nie je to pravda. Tá istá bylinka rôzne pripravená a užívaná, nemusí mať všetky tie liečivé vlastnosti, o ktorých hovorím.

Z našej praxe, ale aj z praxe mnohých bylinkárov boli, sú a budú najúčinnejšie vždy rôzne bylinné tinktúry a elixíry, pretože ich spôsob prípravy zaručuje maximálne vylúhovanie účinných látok do prostriedku.

Lúhovanie byliniek v alkohole sa používa stovky rokov a doposiaľ sa nič účinnejšie nevynašlo, čo by dokázalo z byliniek vytiahnuť účinné liečivé látky.

Týchto pár zázrakov prírodnej medicíny, ktoré som vymenoval, môže pomôcť mnohým z nás upraviť tukový metabolizmus, zregenerovať pečeň a žlčník a tým pádom odstrániť aj jednu z príčin srdcovo cievnych ochorení.

Preto sa na cholesterol netreba dívať len ako na nášho zabijaka, ale aj ako na dôležitú látku, ktorá je nevyhnutná k našej existencii, pokiaľ je dávkovaná naším organizmom v tej správnej miere.

A to správne dávkovanie môžeme ovplyvniť mnohými prostriedkami prírodnej bylinkárne (nájdete ju na www.zdravysvet.sk).

Originálny článok si môžete prečítať TU.

Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk, foto: depositphotos

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Superpotraviny nemusíme dovážať len spoza hraníc

Potraviny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov označujeme pojmom superpotraviny. Množst…