Zaujímavosti TIP pre ozajstných kávičkárov: Vyskúšajte kávu na týchto päť spôsobov Publikované 19. mája 2022 0 0 Ak patríte medzi ľudí, ktorí si radi vychutnajú dúšok kávy kdekoľvek a kedykoľvek, určite neodmietnete menší experiment. Chuť kofeínu je pre vás poéziou, ktorá naštartuje váš deň a dodá potrebnú energiu. Niekomu chutí čierna s cukrom, bez cukru, s mliekom alebo niečo úplne odlišné. Cappuccino, latté alebo iné dobroty, ktoré bežne poznáme z nápojového lístka. Existujú však aj zahraničné kávové špeciality, ktoré vo vás prebudia úplne inú chuť za poznaním kávy. Tu je desať najlepších. PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Káva a čaj v životospráve Cafe Bombon – Španielsko Začneme trochu zľahka. V Španielsku bežná káva, ktorá je súčasťou všedného dňa. Café Bombón je typická arómou silnej čiernej kávy. Sladká špecialita bez cukru? Áno, do kávy sa nepridáva klasický cukor, umelé sladidlá ani med. Do čiernej kávy sa totiž primiešava kondenzované mlieko, ktoré dáva káve prívlastok sladkého bonbónu. Spiced coffe – Maroko Tento raz sa presúvame do Afriky, konkrétne do Maroka. Ak radi experimentujete a vyberiete sa niekedy do slnečného Maroka, neochutnať ich netradičnú kávu by bol ozaj hriech. Klasické espresso je obohatené o špecifické koreniny ako muškátový orech, škorica, čierne korenie, kardamón či klinčeky. O niečo slabší „odvar“ sa varí v Mexiku, kde sa čierna káva varí spolu s kôrou zo škorice a cukrovou trstinou nazývanou poloncilla. Kaffeost – Fínsko Zájdeme na návštevu do Škandinávie. Tu sa káva pije trochu, respektíve úplne inak. Samozrejme nie je to pravidlom, no špecialita z kraju Kainnu sa servíruje úplne odlišne. Na dno šálky sa položí na kocky nakrájaný syr z kravského mlieka (Juustoleipä). Syr sa zaleje čiernou kávou a kúsky syra si môžete vychutnávať priamo zo šálky. Espresso Romano – Taliansko Možno to bude znieť čudne, no nielen ľadová káva môže byť sviežou. V Taliansku vám naservírujú espresso s plátkom citróna. Prečo? Kyslastá chuť vraj môže zvýrazniť chuť samotnej kávy. Navštívte večné mesto a uvidíte, že táto káva je na lístku každej dobre kaviarne. Latte Art – Japonsko Kazuki Yamamoto. Toto meno si určite zapamätajte a ak sa vyberiete do Osaky, rozhodne jeho kaviareň navštívte. Z obyčajného latte či cappuccina budete mať nielen gurmánsky pôžitok, ale aj umelecký zážitok. Umenie, ktoré vytvára tento Japonec z našľahanej peny je v skutku famózne. PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Príbeh najobľúbenejšieho nápoja na svete Denis Ruščák, foto: shutterstock