Domov Zdravie Nie je mlieko ako mlieko!

Nie je mlieko ako mlieko!

0
0

Mlieko a výrobky z neho sú všeobecne považované za zdraviu prospešné. To najmä preto, že obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov, ktoré majú na naše zdravie pozitívny vplyv. Existuje viacero druhov mlieka, ktoré sa od seba odlišujú zložením a tiež účinkami.

Keď je reč o mlieku, každý si zrejme hneď vybaví dobre známu chuť tradičného kravského mlieka, ktoré je najlacnejšie a tiež najdostupnejšie.

V poslednom čase je však postupne vytláčané kozím či ovčím mliekom, ktoré obsahujú viac zdraviu prospešných látok.

Moderná doba ale priniesla aj ďalšie možnosti v podobe rastlinných mliek, ktoré sa stále viac ukazujú ako najlepšia alternatíva. Všetko má však svoje výhody a nevýhody a tak je to aj v tomto prípade.

Kravské mlieko nie je vhodné pre všetkých

Jednou zo základných potravín slovenskej kuchyne je tradičné kravské mlieko. Konzumuje sa v surovom stave, alebo sa využíva pri príprave rôznych pokrmov.

Nevyhnutnosť zaradiť ho do jedálnička spočíva najmä v jeho zložení. Kravské mlieko je dôležitým zdrojom bielkovín, vápnika, sodíka, zinku, vitamínov A, B2 a B12, či jódu.

Vysoký obsah vápnika zabezpečuje zdravie kostí, sodík zas pomáha znižovať krvný tlak a udržiava zdravie kardiovaskulárneho systému a bielkoviny pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty.

Stále však narastá počet ľudí, pre ktorých je toto mlieko nestráviteľné a trpia intoleranciou na laktózu. Rozšírená je tiež alergia na tento druh mlieka.

Ak ale medzi takých ľudí nepatríte a radi si na takomto mlieku pochutnáte, najlepšie spravíte, ak siahnete po tom čerstvom, priamo od farmára.

Milované aj nenávidené kozie mlieko

Na svete existujú len dva typy ľudí. Tí, ktorým zvláštna chuť kozieho mlieka vadí, a za žiadnych okolností ho nevypijú, a potom tí, ktorí by sa v ňom najradšej kúpali.

A presne pre tých je tu dobrá správa. Kozie mlieko totiž v porovnaní s kravským obsahuje väčšie množstvo vápnika, horčíka, draslíka, sodíka, mangánu, zinku a tiež vitamínov A, B1, B2, B12, C, D a E.

Jeho ďalšou výhodou je aj to, že je omnoho ľahšie stráviteľné a je teda vhodné aj pre tých, ktorí trpia alergiou na to kravské. Pravidelná konzumácia kozieho mlieka prispieva k zníženiu nervozity, zmierňuje tiež migrény, podporuje trávenie a zlepšuje imunitu.

Navzácnejšie a najzdravšie ovčie mlieko

Spomedzi živočíšnych druhov mlieka sa na prvom mieste, z hľadiska pozitívnych účinkov na ľudské telo, jednoznačne nachádza mlieko ovčie. Od predchádzajúcich dvoch sa odlišuje konzistenciou, keďže jeho hustota je omnoho väčšia.

Obsahuje v sebe aj dvakrát toľko tuku ako kravské mlieko, no tiež omnoho viac vápnika, zinku, fosforu, vitamínov B1, B2, B3, B12, či vitamínu D. Vďaka tomuto zloženiu má na ľudské telo viac než priaznivé účinky.

Pomáha v boji proti rakovine a cukrovke, podporuje pokojný spánok a podporuje rýchlejšie spaľovanie tukov. Ovčie mlieko tiež chráni pred zápalmi a pomáha zabrániť vzniku trombózy.

Najväčšou nevýhodou ovčieho mlieka je jeho dostupnosť. Proces dojenia oviec je totiž omnoho náročnejší, ako v prípade kráv či kôz. S tým teda súvisí aj jeho cena, ktorá je neporovnateľne vyššia, ako v prípade mlieka kravského.

Ďalšou jeho nevýhodou, najmä pre alergikov či intolerantných, je vysoký obsah laktózy. Spomedzi živočíšnych druhov mlieka jej v ovčom mlieku nájdete najviac.

Alternatíva v podobe rastlinných mliek

Popri živočíšnych mliekach, ktoré nie všetci majú radi a nie všetci piť môžu, existuje aj iná alternatíva v podobe mliek rastlinných. Ide najmä o mandľové, ryžové a kokosové mlieko.

Odborníci tvrdia, že práve tieto druhy mliek dokážu stopercentne vyplniť prázdne miesto v jedálničku u ľudí, ktorí nepatria medzi milovníkov mlieka.

Okrem surového stavu sa dajú použiť aj pri príprave jedál, ktorým dodajú úplne inú, no stále výbornú chuť. Ich spoločnou výhodou je to, že rastlinné mlieka neobsahujú laktózu a ani cholesterol. Každé z nich má jedinečné účinky, kvôli ktorým ich vyhľadáva stále viac ľudí.

Mandľové mlieko pre zdravé srdce

Spomedzi rôznych druhov orechov sú práve mandle tie, ktoré svojím zložením a účinkami vynikajú nad ostatnými. Pre ich milovníkov je tu skvelá voľba, ktorou potešia chuťové poháriky, a hlavne najdôležitejší orgán v tele.

Mandľové mlieko totiž neobsahuje žiadny cholesterol. Nachádzajú s v ňom len zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre zdravé srdce.

Vďaka obsahu vápnika, ktorý je však nižší ako v prípade mlieka kravského, je mandľové mlieko tiež prospešné pre zdravý zrak a kosti.

Mandľové mlieko je tiež vhodné pre ľudí, ktorí potrebujú trochu zhodiť. Obsahuje totiž veľmi malé množstvo kalórií, čo je pri chudnutí veľmi vzácne.

Ryžové mlieko poteší imunitný systém

Ďalšou alternatívou pre alergikov je ryžové mlieko, ktoré neobsahuje žiadny lepok a ani laktózu. Namiesto toho obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov, či vlákninu.

Okrem alergikov ho preto môžu vyhľadať aj ľudia s bezlepkovou diétou, či tí, ktorí často trpia tráviacimi ťažkosťami. Vďaka vitamínu D a množstvu antioxidantov je ryžové mlieko prospešné pre imunitný systém.

Jeho veľkou výhodou pre niektorých môže byť aj to, že v porovnaní s inými podobnými nápojmi je najmenej chuťovo výrazné, takže ho možno jednoduchšie použiť do jedál bez toho, aby ho bolo príliš cítiť.

Kokosové mlieko reguluje hladinu cukru

Keď hovoríme o rastlinných mliekach a ich skvelých účinkoch, zabudnúť nemôžeme na mlieko kokosové, ktoré ničím za predchádzajúcimi nezaostáva.

Ide o plnohodnotnú náhradu klasického mlieka. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, a naviac v ňom nenájdete žiadny tuk.

Okrem posilnenia imunity pomáha kokosové mlieko udržiavať správnu hladinu cukru v krvi, budovať silné kosti, uvoľňovať svaly a nervy a tiež regulovať hmotnosť.

Jeho veľkou výhodou je aj skvelá chuť, ktorú kokosové mlieko dodá koktejlom, omáčkam, dezertom či smoothies.

puma, foto: shutterstock, internet



Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Superpotraviny nemusíme dovážať len spoza hraníc

Potraviny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov označujeme pojmom superpotraviny. Množst…