Domov Ekonomika Pomôžme si navzájom: cestovný ruch pomôže potravinárom

Pomôžme si navzájom: cestovný ruch pomôže potravinárom

0
0

Potravinári a predstavitelia cestovného ruchu spustili projekt s názvom „Pomôžme si navzájom“, ktorý rieši nedostatok zamestnancov v potravinárskej výrobe z dôvodu šírenia koronavírusu. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícií a na druhej strane ich spojí s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo logistiky.

Potravinári sa už teraz stretávajú s výpadkami zamestnancov vo výrobe. Dôvody sú rôzne. Karanténa, čerpanie OČR, alebo bežná práceneschopnosť. Požiadavky obchodných reťazcov na dodávky potravín už pritom niekoľko týždňov rastú.

Potravinárska komora Slovenska, Únia potravinárov Slovenska a Zväz cestovného ruchu pripravili projekt, ktorý má dopomôcť tomu, aby si potravinárske podniky doplnili chýbajúcich pracovníkov dostupnými zamestnancami od prevádzkovateľov hotelov a reštaurácií, vysvetlil predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár.

Aj keď sa systém len rozbieha, svoju ponuku voľnej pracovnej sily už zverejnili hotely pri Zvolene, Banskej Bystrici alebo Bratislave. Ponuka obsahuje aj kontaktné údaje, na základe ktorých sa môžu obe strany dohodnúť.

„Hotely a reštaurácie, ktoré sú po celom Slovensku, môžu výrazne pomôcť potravinárom. Stačí keď vyplnia tabuľku, v ktorej uvedú koľko zamestnancov majú k dispozícii so zdravotným preukazom a koľko bez,“ doplnil Voskár.

„Pomôžme si navzájom“

Projekt s názvom Pomôžme si navzájom, ktorý spoločne pripravili Potravinárska komora Slovenska, Únia potravinárov Slovenska a Zväz cestovného ruchu obsahuje spoločne zdieľaný súbor, kde budú môcť potravinárske podniky vpisovať počet chýbajúcich pracovníkov a na druhej strane prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií dostupných zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť pre potreby potravinárov.

Výzva aj pre študentov

Z právneho hľadiska je vzťah zamestnanca a podniku vyriešený cez dohodu o dočasnom pridelení zamestnanca. „Vyslaný pracovník je stále zamestnancom zariadenia cestovného ruchu a výplatu mu platí jeho zamestnávateľ.

Tomu mzdu refunduje potravinár, u ktorého v krízovej situácii bude pracovať,“ uzavrel Stanislav Voskár. Ten verí, že oslovia nielen zamestnancov cestovného ruchu, ale aj študentov stredných a vysokých škôl potravinárskeho zamerania.

Všetkým záujemcom o projekt poskytnú podrobné informácie na kontaktných číslach Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Potravinárskej komory Slovenska, Únie potravinárov Slovenska alebo všetkých profesných potravinárskych združeniach.

red, SITA, foto: SITA

Načítať ďalšie súvisiace články
  • Most povedie Sólymos

    Novým predsedom strany Most-Híd je bývalý minister životného prostredia László Sólymos. Vo…
  • Kotleba pred súdom. Šeky považuje len za pomoc

    Minulý štvrtok a piatok pokračovalo na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku hlavné poje…
  • ČAPLOVIČ: Trianon

    Keď jedna z učiteliek v Čechách v súvislosti s vyučovaním dejepisu na videu konštatovala, …
Load More By admin
Load More In Ekonomika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Most povedie Sólymos

Novým predsedom strany Most-Híd je bývalý minister životného prostredia László Sólymos. Vo…