Domov Zdravie Potraviny, ktoré si doma vyrobíte kvalitnejšie a zdravšie

Potraviny, ktoré si doma vyrobíte kvalitnejšie a zdravšie

0
0

V supermarketoch na nás zovšadiaľ číhajú potraviny, v ktorých sa ukrýva veľké množstvo umelých a nie príliš zdravých prísad. Pre nedostatok času sme na ne ale častokrát odkázaní a zvykli sme si na ne. Oplatí sa však vyhradiť si aspoň kúsok času a niektoré potraviny si vyrobiť priamo doma. Nielen, že viete, čo sa v nich nachádza, ale sú aj omnoho zdravšie a kvalitnejšie.

Ceny potravín neustále rastú. Priamo úmerne s nimi však nerastie ich kvalita. Pokiaľ chcete mať 100-percentnú istotu, že máte dočinenie s kvalitnými potravinami, nemáte veľa možností.

Buď ich začnete kupovať od miestnych výrobcov, ale v tomto prípade tiež musíte rátať s tým, že si za ne priplatíte. Druhou možnosťou je začať čo najviac potravín vyrábať či pestovať vlastnoručne doma.

Okrem rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktoré sa dajú vypestovať v záhrade, existujú recepty aj na vlastný domáci chlieb, bryndzu, jogurty, zmrzlinu a ďalšie obľúbené potraviny. Ktoré to teda sú?

Chutný domáci chlieb

Chrumkavá kôrka a chutná striedka. Tak si väčšina ľudí predstavuje ideálny chlieb. Žiaľ, chleby z obyčajných obchodov sa týmito vlastnosťami už dlhšie chváliť nemôžu.

Často býva veľký problém kúpiť čerstvé pečivo, prípadne sa stane, že príliš rýchlo na čerstvosti stráca. Preto je ideálnym riešením začať chlieb piecť vlastnoručne doma.

Existuje veľké množstvo receptov, ktoré vás naučia, ako pri príprave domáceho chleba postupovať. Výhodou je tiež to, že si môžete zvoliť rôzne chute použitím rôznych druhov múk.

V poslednom období sa vo veľkom začína hovoriť tiež o kváskovaní, ktoré predstavuje síce pracnejší, no zdravší spôsob prípravy domáceho chleba. Úplne vám naň postačí vypestovaný kvások, ošatka a rúra.

Výhodou takéhoto chleba nie je len to, že je omnoho lacnejší, ale je tiež ľahšie stráviteľný. Ak ste o čosi vyťaženejší, robotu vám urýchli domáca pekáreň, ktorá vám chlieb nielen upečie, ale tiež vymiesi a nechá ho vykysnúť.

O tom, že sa to skutočne oplatí vás nepresvedčí len jeho úžasná chuť, ale aj vôňa, ktorá prenikne celou domácnosťou.

Nie je bryndza ako bryndza

Bryndza je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Keďže nie každý z nás má možnosť zakúpiť si ju priamo na salaši, jedinou možnosťou je jej kúpa v obchode.

Aj bryndza však patrí k potravinám, ktoré je možné jednoducho vyrobiť doma a mať tak istotu o jej kvalite. Potrebujete k tomu len pravý ovčí syr a soľ. V prvom rade je nutné nechať syr pár dní vysušiť na vzduchu.

Následne ho jednoducho premeliete v mlynčeku na mäso, pridáte k nemu potrebné množstvo soli a spoločne poriadne premiešate. Takáto bryndza vám po vložení do mrazničky vydrží dokonca aj celý rok.

Domáci bio jogurt

Ďalšou potravinou, ktorú sa jednoznačne oplatí pripraviť doma, je jogurt. Práve kvalita tých obyčajných z obchodu je totiž často spochybňovaná.

Prípravu domáceho jogurtu začnete tým, že zohrejete mlieko tak, že bude takmer vrieť a následne ho necháte vychladnúť na približne 40 stupňov.

Následne do mlieka pridáte kvalitný biely jogurt a necháte v teple odstáť asi 12 hodín. Po nich jogurt preložíte do veľkej nádoby a uložíte ho do chladničky.

Do takéhoto jogurtu môžete pridať buď domáci lekvár, čerstvé ovocie či ho ponechať v takejto klasickej podobe.

Rýchla príprava masla

Keď už máte upečený domáci chlieb a rozmýšľate, čím ho ešte vylepšiť, ideálnou voľbou je ďalšia doma vyrobená potravina. Tou je maslo, ktorého cena v obchodoch poriadne rastie.

Poctivé domáce maslo vás jednoznačne vyjde lacnejšie a navyše sa pri jeho príprave vôbec nezapotíte. Na jeho prípravu budete potrebovať len smotanu na šľahanie s obsahom tuku aspoň 30-percent, tyčový mixér, cedidlo a hygienické rukavice.

V prvom rade smotanu vylejete do nádoby, v ktorej ju začnete šľahať. Smotana bude postupne tuhnúť a tiež meniť farbu. Keď spozorujete, že sa v smotane začínajú vytvárať hrudky, je nutné mixér vypnúť a postupovať ručne.

Ďalej si nasadíte rukavice a na misku položíte cedidlo s maslom. Následne do misky vytlačíte čo najviac cmaru. Potom maslo ponoríte do vody, odstránite z neho zvyšnú srvátku a domáce maslo je na svete.

Doma upečené müsli tyčinky

Aj müsli tyčinky patria k produktom, ktoré bývajú preceňované. Veľa ľudí ich považuje za zdravé, bez ohľadu na to, čo je napísané na ich obale. Ich zloženie nebudete musieť študovať, pokiaľ si ich vyrobíte vlastnoručne doma.

Stačiť vám pri tom bude sušené ovocie, ovsené vločky, rôzne druhy orieškov či semien, štipka soli a med. V prvom rade v rúre upečiete ovsené vločky a oriešky dozlatista.

Následne k nim pridáte sušené ovocie nakrájané na menšie kúsky. Pri miešaní použijete aj med, vďaka ktorému sa masa dokonale zlepí.

Takto pripravenú masu preložíte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiete približne 20 až 25 minút. Po vychladnutí zmes pokrájate na tyčinky a tie sú konečne pripravené na konzumáciu.

Domáca zmrzlina bez zmrzlinovača

Hoci zmrzlina nepatrí medzi nevyhnutné potraviny a málokto ju kupuje do zásoby, v teplých letných dňoch určite padne vhod mať ju doma v mrazničke.

Pripraviť ju je možné dvomi spôsobmi. Tým jednoduchším je použiť zmrzlinovač, vďaka ktorému bude jej príprava omnoho jednoduchšia a rýchlejšia. Ak však taký spotrebič doma nemáte, nezúfajte.

Zmrzlinu môžete pripraviť aj pomocou mixéra. Potrebovať pri tom budete len mrazené ovocie podľa vlastnej chuti, sladkú alebo kyslú smotanu, mlieko a tiež cukor prípadne med na osladenie.

V mixéri v prvom rade rozmixujete ovocie so smotanou a postupne sem prilievate nie príliš veľké množstvo mlieka. Po dosiahnutí krémovej konzistencie pridáte sladidlo a zmrzlinu vložíte do mrazničky, kde sama získa požadovanú konzistenciu.

puma, foto: internet

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

75 rokov budovania mieru a bezpečnosti vo svete

24. októbra si svet pripomína Deň OSN. Ten má symbolizovať historický okamih, kedy do plat…