Domov Zdravie Zdravo a chutne, to je náš štýl (2. časť)

Zdravo a chutne, to je náš štýl (2. časť)

0
0

V 2. časti tohto článku sa pozrieme na to, ako by mal v ideálnom prípade vyzerať náš denný jedálny lístok. Nebudeme však vyhraňovať konkrétne potraviny.

Svoj fokus zameriame komplexnejšie, aby ste pochopili základný princíp pre „Zdravo a chutne“.

Raňajky a doobedie

Ako som už spomínal v predchádzajúcom článku, predtým než ideme jesť, majme vždy na zreteli, čo ideme robiť. Aj keby naše raňajky obsahovali chutné a zdravé TOP potraviny a nedodržíme hospodárenie s našou životnou energiou, je to zlé a disharmonické.

Energetické hospodárenie organizmu by malo byť pre nás vždy na prvom mieste. Keď to budete dodržiavať, váš organizmus nikdy nebude musieť siahať do rezervy a vy ostanete dlho v kondícii.

Preto napr. chutné smoothies sú vhodné najmä na túto časť dňa, keď potrebujeme pracovať, podávať výkon a náš žalúdok nám nezoberie životnú energiu na mletie potravy.

Životná energia nám teda ostane k dispozícii a my máme naviac dostatok sily z dostatku minerálov, vitamínov a enzýmov, ktoré nám smoothies poskytujú.

Ráno neodporúčame mäso, šunku a mäsové výrobky. Je to najnevhodnejšia kombinácia potravín na túto časť dňa.

Obed a poobedie

Je len na vás, či budete vegetariáni, vegáni, vitariáni, alebo „všežravci“. Je milión teórií pre každú z tých filozofií a na pár riadkoch nevyvrátime žiadnu z nich.

Je to nemožné. Dôležité je, aby ste sa pri svojom životnom štýle netrápili. Je to dôležitejšie, ako si len viete predstaviť. Aj človek, ktorý je všetku potravu vrátane mäsa, môže žiť zdravo, len to nesmie s mäsom preháňať.

Obed začínajte až po 13:00. Podľa tradičnej čínskej medicíny sa od 11:00 do 13:00 čistí a dobíja naše srdiečko. Preto mu doprajte dostatok energie v tomto čase, nech sa dobre zregeneruje.

Ak po obede idete pracovať, odporúčam určite len ľahký obed. Ideálny je šalát poliaty s niektorým z jedlých olejov. V období jesene a zimy je mimoriadne dôležitý tekvicový olej.

Milovníci zeleninových šalátov nezabudnite, že v tomto chladnom období je potrebné ich polievať olejmi. Oleje majú v sebe teplý „Jangový“ potenciál a tým úžasne harmonizujú studenú „Jinovú“ listovú zeleninu.

Tekvicový olej má v sebe mimoriadny zdroj zinku a štajerský tekvicový olej aj selénu. Zinok to nie je len krása pokožky, vlasov či nechtov, ale aj dôležitý prvok z pohľadu imunity.

Selén je dôležitá prevencia proti jesenným a zimným depresiám. Je výborný aj pre pánov pre zdravú prostatu. V prípade sýteho obeda, odporúčame dodržať napr. zásady delenej stravy.

Majme na zreteli, že sa nachádzame stále len v strede dňa, energie budeme potrebovať ešte veľa a do večera je ešte ďaleko. Preto je v tejto časti dňa dôležité, čo do nášho žalúdka nahádžeme.

Poobedie môžeme vyplniť pitím rôznych chutných štiav alebo len tak prejedením čisto ovocia, či zeleninky. Pozor, so šťavami to nikdy nepreháňajme. Radšej 5 x 0,5 deci šťavy ako 1 x 2,5 deci čistej šťavy.

Odporúčam zakysané šťavy. Sú hodnotnejšie ako obyčajné nezakysané šťavy. Nikdy nemiešajte spolu ovocné a zeleninové šťavy, tak ako nemiešajte pri „zakusovaní ovocie so zeleninou“.

Večer a večera

Nezabudnite, že toto je časť dňa, keď by ste sa mali starať viac o seba. Mali by ste zrelaxovať svojho ducha a telo z celodenného vypätia – či už v pokoji alebo aktívne pri športe.

Po relaxe je tu aj najdôležitejšia časť dňa z hľadiska výživy, aby ste doplnili všetky potrebné živiny, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie vášho tela. Ak pravidelne podvečer športujete, vaša večera by sa mala rozdeliť minimálne na dve časti.

Po výkone si dajte len energetický nápoj – odporúčam rôzne proteínové zmesi z rastlín. Na trhu sú aj superproteinové zmesi po športe na chudnutie. Vyhnite sa rôznym „bordelovým“ chemickým umelým drinkom, ktoré ponúka väčšina fitnes centier.

Na trhu je už množstvo rastlinných prírodných proteínov, niektoré z nich spĺňajú dokonca štandard RAW stravy a chutí dokonca veľmi dobre. Môžete si ich napr. zmiešať so smoothies, jogurtmi.

Po športe nikdy nezaťažte hneď naplno žalúdok. Hlavná večera by mala byť najneskôr 4 hodiny pred spánkom. Nie je dobré ísť spať so žalúdkom napchatým na prasknutie.

Taktiež sa vyhnite večer vyprážaniu. Nebojte sa večer jedla a netrápte sa, že nemôžete jesť kvôli tomu, že by ste pribrali na váhe. Majte na pamäti však striedmosť a určité pravidlá.

Keď papáme bielkoviny, tak k nim môžeme len zeleninku… Uvedomme si, že práve v noci máme k dispozícii množstvo tráviacich štiav na kvalitné spracovanie potravy (žlčník a pečeň sa čistia medzi 23:00 a 3:00).

Kto aj tu dodrží zásadu delenej stravy, urobí len dobre. Ak budete jesť v tejto časti dňa s rozumom, nemusíte sa báť, že priberiete. Večer priberiete len vtedy, ak budete miešať piate cez deviate. Preto pokojne aj mäso, ale len s výborným zeleninovým šalátikom. Výborné na večeru sú rôzne obilné kaše.

Ak si neviete rady, čo so zdravou večerou, pokojne využite aj ponuku rôznych práškových RAW jedál z rastlinnými proteínmi, vynikajúce sú rôzne RAW snacky, ale neodmietajte ani práškové prírodné nápoje z rôznych trávnych štiav, napr. z rady Perfect food, ktoré už bývajú zmiešané aj s rastlinnými proteínmi.

Tak ako ráno a dopoludnia neodporúčame mäsové výrobky, na večeru rozhodne neodporúčame ovocie. Je v tejto dobe pre náš tráviaci trakt agresívne. „Zdravé jabĺčko“ na večeru, to nie je to pravé orechové.

Keď smoothies v tomto čase, tak už jednoznačne len čisto zeleninové. Dúfame, že týchto pár komplexných rád od nás, pomôže sa dívať na váš jedálniček aj z iného – zdravého a chutného uhla.

Nezabudnite, že zdravo by malo byť aj chutne. Nech je zdravé jedlo pre vás aj potešením a takto aj láska môže ľahšie plynúť cez žalúdok.

TU si prečítajte 1. časť článku.

Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk, foto: shutterstock

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Superpotraviny nemusíme dovážať len spoza hraníc

Potraviny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov označujeme pojmom superpotraviny. Množst…