Slovensko Bratislavu čaká historické stretnutie premiérov Publikované 9. októbra 2017 0 0 Málokedy sa v histórii Európskej únie (EÚ) stalo, že taká malá krajina ako Slovensko dokáže poukázať na problémy v európskom práve či v správaní sa európskych výrobcov a obchodníkov. Ale stáva sa, a práve o tom bude výnimočné stretnutie predsedov vlády Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska k téme potravín, ktoré kupujeme. Žiaľ, v nižšej kvalite ako naši susedia zo západnej Európy. Na 13-teho októbra Robert Fico zvoláva do Bratislavy premiérov Česka, Maďarska a Poľska na diskusiu o téme dvojitej kvality potravín s názvom Za rovnakú kvalitu potravín pre všetkých. „Vidíme v tom vážny medzinárodný problém“ a „chceme dosiahnuť len a len to, aby ľudia na Slovensku mali prístup k rovnako kvalitným potravinám,“ odkázal premiér už v júli všetkým európskym výrobcom a dodávateľom potravín. A ako dodal, sme pripravení aj na sankcie voči tým, ktorí pravidlá na vnútornom trhu EÚ dodržiavať nebudú. V téme migrantov Slovensko neuspelo, ale v dvojitej kvalite potravín sa mu darí Zatiaľ čo slovenská vláda príliš neuspela v súdnom spore s EÚ pri téme prijímania migrantov, o čom svedčí najmä vyjadrenie generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie Yves Bota, ktorým naznačil budúci postoj k tejto téme. Bot povedal, že to, čo tvrdí Slovensko v téme migrantov je nezmyselné pretože „prijatím napadnutého rozhodnutia nedošlo k obídeniu legislatívneho postupu“, v téme dvojakej kvality potravín naopak Úniu zaujala. Sám predseda Európskej komisie Jean‑Claude Juncker neobvykle vo svojom prejave o stave únie v septembri tohto roku priamo spomenul Slovensko, keď povedal, že „nie je možné, aby Slováci mali menej rybacieho mäsa v rybých prstoch“. Európska komisia sa slovami svojho predsedu nevyjadruje len tak k hocičomu, preto to, že sa k tomu vyjadril sám jej predseda Juncker signalizuje, že sa Slováci v tom, že dnes nakupujú tovar druhotriednej kvality nemýlili. Rybie prsty, syry, slanina a pizza alebo kupujte kešu Pre absolútnu objektívnosť tohto škandálu inšpekcia Ministerstva pôdohospodárstva nakúpila 33 výrobkov, ktoré každý deň kupujeme na Slovensku a v susednom Rakúsku a zistila, že rozdiely sú žalostné. Zo spomenutých 33 testovaných potravín bolo na Slovensku 16 oveľa horších, 11 horších, 4 v rovnakej kvalite a 1 (oriešky kešu) dokonca v lepšej kvalite ako tie v Rakúsku. Oproti minuloročnému zisťovaniu ide o šok, pretože práve výsledky testovania v roku 2016 boli pre Slovensko oproti Rakúsku priaznivejšie. A čo bolo zistené? Menej mäsa, viac vody, viac solí, škodlivých tukov, konzervantov alebo viac cukrov – to všetko bolo zistené v potravinách, ktoré denne nakupujeme a ktoré škodia nášmu zdraviu, zvyšujú našu úmrtnosť a tak aj zvyšujú finančnú záťaž nášho zdravotníctva, na ktoré sa všetci skladáme. Bratislavské stretnutie premiérov a čo ďalej? Častokrát sa stáva, že témy, ktoré na stôl ponúknu menšie členské štáty EÚ zájdu prachom. Zdá sa však, že v tomto môže byť Bratislavské stretnutie Slovákov, Čechov, Maďarov a Poliakov prelomové a historické, končiace možno zákazom dovozu tovarov nižšej kvality. Upozorňuje totiž nato, že v Únii nemôžu popri sebe žiť dva druhy občanov – jeden, ktorý sa, možno nevedomky, teší z kvalitných potravín, užíva si dlhovekosť a nízky podiel chorôb spôsobených konzumáciou potravín a druhý, ktorý je konzumentom potravín a ich sprievodných látok, ktoré sa nedajú označiť inak ako odpad toho čo ostane na Západe, trpí cukrovkou, zažívacími problémami či rakovinou hrubého čreva. A prečo? No lebo jeho krajina vstúpila do EÚ neskôr ako tá, v ktorej žije jeho západoeurópsky priateľ, ktorý kvalitné potraviny kupuje za nižšiu alebo tú istú cenu ako on. samip, foto: SITA