Domov Zdravie Zázrak z lesa menom jahoda. Prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička?

Zázrak z lesa menom jahoda. Prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička?

0
0

Jar je v plnom prúde, príroda sa už prebudila a po dlhej zime všetko opäť ožilo. Práve toto obdobie je tým najvhodnejším pre zber rôznych byliniek a rastlín s liečivým účinkom. Medzi také patria aj jahody, ktoré okrem úžasnej vône a ešte lepšej chuti ponúkajú množstvo benefitov pre náš organizmus.

O jahodách sa často hovorí v superlatívoch. Okrem toho, že v letných mesiacoch patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia, svojím výnimočným zložením sa zaraďujú aj medzi tie najzdravšie.

Ich veľkou výhodou je ich všestranné využitie. V kuchyni ich je možné využiť ako súčasť rôznych drinkov, koktejlov či zákuskov.

Uplatnenie majú aj v kozmetike, a keď sa dozviete o ich zázračných účinkoch na organizmus, určite nebudete pochybovať o tom, že by sa mali využívať aj v zdravotníctve.

Vitamíny, minerály aj antioxidanty

Za zázračné účinky jahôd sa podpisuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sa v nich nachádzajú. Zastúpené sú v nich vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C a tiež vitamín E.

Vyzdvihnúť pritom treba práve množstvo vitamínu C, ktoré je porovnateľné s jeho množstvom v citrusových plodoch. Spomedzi minerálov zas v jahodách nájdete mangán, draslík, bór, horčík, fosfor, fluór, síru, jód, meď a vápnik.

Za lákavú červenú farbu jahôd môžu rastlinné pigmenty s názvom polyfenoly, ktoré vynikajú svojím antioxidačným účinkom. V jahodách sa okrem tohto všetkého nachádzajú aj flavonoidy.

Ide o prírodné látky, ktoré majú výrazné protivírusové, protizápalové a antioxidačné účinky. O jahodách sa dokonca hovorí ako o jednom z najsilnejších potravinových antioxidantov.

Ďalšou dôležitou zložkou jahôd je voda, ktorá dokonca tvorí až 90-percent obsahu tohto ovocia, ktoré býva označované ako kráľovské. Obsah všetkých týchto látok v jahodách sa však líši v závislosti od toho, akým spôsobom sú jahody pestované.

Tie jahody, ktoré kúpite v supermarkete, obsahujú pochopiteľne menej vitamínov a minerálov ako tie, ktoré si vypestujete sami, prípadne nazbierate pri prechádzke lesom.

Jahody zo supermarketu však predsa len obsahujú niečo na viac. Sú to pesticídy, ktoré nepatria celkom k látkam, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné a ani prospešné.

Pre zdravé srdce, cievy aj mozog

Už samotné zloženie jahôd napovedá, že ich účinky nie sú vôbec zanedbateľné. Preukázaný je napríklad ich priaznivý vplyv na srdcovocievny systém.

Vysoký obsah draslíka zabezpečuje ochranu srdca a ciev. Draslík tiež napomáha znižovaniu krvného tlaku, preto by jahody mali vyhľadať ľudia, ktorí majú problém s vysokým krvným tlakom.

Jahody sa tiež odporúčajú konzumovať ľuďom, ktorí prekonali infarkt prípadne bojujú s iným srdcovocievnym ochorením. Významné sú tiež účinky jahôd na ďalší mimoriadne dôležitý orgán v našom tele.

Tým je mozog, ktorý takisto potrebuje ochranu. Tú mu dokážete zabezpečiť aj vďaka jahodám. Práve tie pozitívne vplývajú na psychiku človeka. Majú upokojujúce a antidepresívne účinky a odporúčajú sa tiež konzumovať počas náročného skúškového obdobia.

Jahody totiž posilňujú krátkodobú pamäť a zlepšujú funkciu mozgu. Pravidelnou a dlhodobou konzumáciou jahôd dokonca môžete zlepšiť krátkodobú pamäť až o 100-percent.

Pomôžu tráviacemu traktu

V jahodách sa nachádzajú aj ovocné kyseliny, ktoré vynikajú dezinfekčnými účinkami na tráviaci systém. Jeho správnej činnosti napomáha aj vláknina, o ktorej je známe, že podporuje správny metabolizmus a zabezpečuje pravidelný pohyb čriev.

Preto sa jahody odporúčajú konzumovať v prípade zápchy a iných tráviacich problémov. Črevá tiež dokážu prečistiť a zbaviť toxických látok, takže sú vhodnou potravinou aj ak chcete organizmus detoxikovať.

Vhodné aj pri chudnutí

Chudnutie je náročným procesom, či už psychicky alebo fyzicky. Ľudia, ktorí chcú zhodiť pár kíl, musia často nastúpiť na neľahkú cestu odopierania a tvrdej driny.

Na zoznam potravín, ktoré si odopierať nemusíte, ba dokonca by ste ich mali počas chudnutia zaradiť do jedálnička, by ste si mali pripísať aj jahody. Tie totiž obsahujú len minimálne množstvo kalórií, keďže až 90-percent ich zloženia tvorí už spomenutá voda.

Ich ďalšou výhodou je, že dokážu skvele zasýtiť a navyše pomáhajú spaľovať tuky. Jednoducho povedané, jahody môžete počas chudnutia jesť v neobmedzenom množstve a aj tak budete badať požadované výsledky.

Zdravé kosti, zuby, vlasy a nechty

Jedným zo stopových prvkov, ktorý jahody obsahujú, je mangán. Jeho množstvo je v jahodách také vysoké, že medzi inými druhmi ovocia, jahoda konkurenta nenájde.

Práve mangán je dôležitým prvkom, ktorý zabezpečuje zdravie kostí. V jahodách sa tiež nachádza veľké množstvo vitamínu B7, ktorý sa podieľa na kvalite vlasov a nechtov.

Pravidelnou konzumáciou jahôd teda pomôžete tomu, aby vaše kosti, vlasy a nechty zostali zdravé a pevné. Jahody navyše vynikajú bieliacim účinkom na zuby, zlepšujú kvalitu zubnej skloviny a zamedzujú tiež tvorbe kazov.

Jahody aj na pleť

Jahody sú vďaka skvelej chuti veľmi obľúbené v kuchyni. Nezastupiteľné miesto majú ale aj v kozmetike, keďže na našu pleť majú doslova blahodarné účinky.

Používajú sa ako súčasť rôznych masiek, či peelingov. Práve zrniečka, ktoré jahody obsahujú čistia pleť od nedokonalostí. Používajú ich aj ženy, ktoré nie sú spokojné s pehami, keďže aj tie dokážu potlačiť.

Ak chcete ich účinky otestovať, pripravte si masku, pri ktorej veľmi rýchlo zabudnete na klasické čistiace vody a gély z drogérie. Postačí ak jahody rozmixujete s bielymi jogurtom a následne k nim pridáte med.

Zmes následne nanesiete na pleť a necháte pár minút účinkovať. Požadovaný efekt dosiahnete, ak budete aplikovanie masky opakovať raz do týždňa.

puma, foto: depositphotos, shutterstock

Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By admin
Load More In Zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

75 rokov budovania mieru a bezpečnosti vo svete

24. októbra si svet pripomína Deň OSN. Ten má symbolizovať historický okamih, kedy do plat…