Domov Ekonomika Marián Viskupič o boji za zrovnoprávnenie gastrolístkov: Toto ešte nebola posledná etapa

Marián Viskupič o boji za zrovnoprávnenie gastrolístkov: Toto ešte nebola posledná etapa

0
0

Národná rada koncom októbra schválila legislatívu, ktorá daňovo zrovnoprávnila gastrolístky a finančný príspevok. Novelou sa tak odstraňuje roky trvajúca zákonná nenáležitá výhoda pre firmy, ktoré gastrolístky sprostredkúvajú.

Prekladateľom pozmeňovacieho návrhu bol koaličný poslanec za stranu Sloboda a Solidarita a predseda Výboru pre financie a rozpočet, Marián Viskupič.

„O čo menej je regulácia potrebná, o to zúrivejšie o ňu bojujú tí, čo z nej profitujú. Regulácia im prináša dostatok finančných prostriedkov na boj za jej zachovanie. Ten, čo chce reguláciu zrušiť je nepriateľ, na ktorého sa páli hlava nehlava.

Tak to v boji býva, a je to v podstate fér. Nie je však fér, ak sa zo zamestnancov robia rukojemníci a verejnosti sa prezentujú nepravdivé informácie.

V marci sa nám po 11 rokoch snaženia podarilo priniesť ľudom možnosť, aby si namiesto povinného gastráča mohli vybrať aj hotovosť. V prijatom zákone však bola chyba a gastrolístok, čuduj sa svete, zostal výhodnejší.

A ani jednému z dvoch dotknutých ministerstiev sa nechcelo pustiť do opravy. Preto som prišiel s poslaneckým návrhom,“ vysvetľuje legislatívnu zmenu Viskupič.

Do prvého čítania išiel návrh, ktorý riešil zrovnoprávnenie gastráčov a finančného príspevku, zníženie byrokracie poskytovaním stravného pozadu a aj zrušenie dokladovania stravného pre živnostníkov.

Po úspešnom prvom čítaní (130 hlasov ZA) nastávali odborné diskusie s ministerstvom financií a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Úroveň oslobodenia bola z ministerstva financií predbežne dohodnutá na 80 % (zo základnej diéty).

„Potrebné sú však politické súhlasy oboch ministerstiev, a tu sa už naplno prejavila neochota zrovnoprávniť obe formy. Nebudem radšej hovoriť o lobingu.

Jedno ministerstvo podmienilo súhlas s predložením do druhého čítania odstránením možnosti vyplácania pozadu, druhé si postavilo hlavu na 55 %.

Mal som teda dve možnosti – silné doporučenie stiahnuť novelu a nedosiahnuť to, o čo sme sa 11 rokov snažili. Alebo akceptovať pripomienky a konečne dosiahnuť potrebné zrovnoprávnenie. Vybral som si druhú možnosť,“ obhajuje svoje rozhodnutie Viskupič.

Zamestnanec o nič neprichádza

Po schválení pozmeňovacieho návrhu nasledovali zo strany médií zmiešané reakcie, na ktoré predseda finančného výboru reaguje nasledovne:

„Gastroemitenti v tom momente prišli o svoje, dlhé roky zákonom garantované výhody. To je hlavný úspech, ale zároveň aj dôvod následných zavádzajúcich článkov a reportáží.

Veď len do celostránkových reklám Asociácia moderných benefitov investovala podľa môjho odhadu stotisíce eur. Stotisíce eur, ktoré mali skončiť v jedálňach a reštauráciách. Za ne mali mať zamestnanci kvalitnejší zdravší obed.“

Tvrdenia o tom, že zamestnanci touto zmenou prišli o financie však Viskupič rázne odmieta.

„Realita je, že väčšina firiem nedáva viac ako zákonný príspevok 2,81 € plus príspevok zo sociálneho fondu, ktorý je tiež celý nezdanený.

V takomto prípade ľudia neprídu ani o jeden cent. Naopak, máloktorý zamestnanec si uvedomuje, že keď aj dostáva gastráč v hodnote napr. 5,10 €, zvyčajne si k tejto hodnote musí doplatiť zo svojej čistej mzdy.

V takomto prípade neprídu zamestnanci o nič a takýchto zamestnancov je veľká väčšina. Články o stotisícoch zamestnancov, ktorí prídu o veľké peniaze, sú jednoducho nepravdivé, pretože úplne prirodzene, väčšina firiem platí stravné podľa zákona.

Len ak zamestnávateľ platí vyššie stravné, ako nezdanená suma 2,81 € plus nezdanený príspevok zo sociálneho fondu, zamestnanec o niečo príde.

Zamestnávateľ však má možnosť zvýšiť príspevok zo sociálneho fondu a poskytnúť svojmu zamestnancovi vyšší príspevok na stravovanie, za rovnakých podmienok ako doteraz,“ ohrádza sa Viskupič.

Hlavným motívom pre poslanca Viskupiča na zmenu boli neadekvátne výhody pre gastroemitentov, ktoré im umožňovali miliónové príjmy:

„Asi nechceme princíp v tom, aby ľudia namiesto mzdy dostávali do akejkoľvek sumy nezdanené gastráče a gastroemitenti si z nich uhryzávali príjemnú províziu. 2 % od zamestnávateľov, ale hlavne často až 6-7 % od jedální a reštaurácií, čo je v podstate celý ich zisk z jedla, ktoré ľudia u nich zjedli.

A než sa gastroprevádzky dostanú k ich peniazom, ešte ich čaká kopa administratívy s preplatením stravných lístkov. Dokonca aj pri platbe gastrokartou nemá reštaurácia peniaze hneď, ale až po niekoľkých dňoch a ponížené o províziu gastroemitenta.

Gastrokarty sú takto najdrahším platobným nástrojom. To je aj dôvod, prečo ich veľa gastroprevádzok neberie.“

Ešte nie je koniec

Schválenie pozmeňujúceho návrhu ešte zďaleka neznamená pre poslanca koniec boja. „Pre budúcnosť musíme vyriešiť 2 veci: umožniť vyplácanie stravného pozadu, aby sa reálne znížila administratívna náročnosť pre zamestnávateľov a o niečo zvýšiť percento nezdanenej časti stravného.

Politika je umenie možného, tentokrát sa viac dosiahnuť nedalo. Bojoval som sám proti všetkým. Jedna bitka skončila, ďalšie nás čakajú,“ dodáva na záver Marián Viskupič.

tv, foto: internet



Načítať ďalšie súvisiace články
Load More By Admin
Load More In Ekonomika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si tiež

Finančná správa zaplatila takmer 3,5 milióna firme s prepojeniami na biznis s teplým vzduchom z čias Jána Slotu

Za obdobie posledných rokov sa Finančná správa stala vďaka početným kauzám, ktoré viedli k…